Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

dinsdag 24 mei 2016

Halloumispiezen met gebakken rijst en gegrilde ananas

Halloumi is een van oorsprong een Cypriotische kaas. Hij heeft een heel hoge smelttemperatuur waardoor hij ideaal is om te grillen. Hij blijft mooi vast.
 
Hier in België is er een klein bedrijfje Berloumi die op een vegetarische manier halloumikaas maken. http://www.berloumi.be/
Ze gebruiken geen dierlijk stremsel waardoor de kaas volledig plantaardig blijft.
Zeker de moeite waard om eens te proberen.
Sinds ik hem de eerste keer at, zijn er nog veel keren gevolgd.
 
Halloumi is een heel mooi product om vegetariërs blij mee te maken als het BBQ-tijd is. Natuurlijk kan je hem ook gewoon in de pan bakken.
 
Ik steek de kaas vandaag op een stokje.

Recept: Halloumispiezen met gebakken rijst en gegrilde ananas



Ingrediënten voor 4 personen:

300 g basmatirijst
4 + 4 el olijfolie
peper en zout
500 g halloumi, kies in kruiden gemarineerde (Berloumi). Indien de halloumi niet is gemarineerd, leg de stukken dan een uurtje in olijfolie met fijngehakte verse tuinkruiden naar keuze.
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
4 lenteuitjes
4 kerstomaten
1 dikke ananas
4 metalen spiezen
eventueel ingrediënten om currysaus te maken


Klaar in 45 minuten

  • Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
  • Snij van de rode paprika 12 grotere stukken en de rest snij je fijn.
  • Snij van de groene paprika 8 grotere stukken en de rest snij je fijn.
  • Snij van de gele paprika 8 grotere stukken en snij de rest fijn.
  • Snij 2 lenteuitjes heel fijn en snij van de andere 2, 8 grotere stukken en de rest ook fijn.
  • Snij 1 blok halloumi in kleine blokjes en de andere in 12 grotere stukken.
  • Snij de schil van de ananas, snij in 4 en verwijder de harde kern. Snij vervolgens elk vierde in plakjes en leg deze op een bakplaat waar je bakpapier op deed.
  • Verwarm je oven voor op 180°C.
  • Maak nu je spiezen.
  • Steek op elke spies eerst van elke kleur paprika een stukje. Vervolgens halloumi, lenteui en rode paprika, weer halloumi, 2 stukken paprika (geel en groen), halloumi, lenteui, rode paprika en als laatste het tomaatje.

  • Zet de bakplaat met ananas in de warme oven (bij bbq-weer grill je ananasschijven op de grill natuurlijk).
  • Verwarm 4 el olijfolie in een wokpan en bak de fijngesneden lenteui en kleine blokjes paprika aan. Voeg na enkele minuten de kleine blokjes halloumi toe en bak tot ze mooi gekleurd zijn. Kruid met peper en zout.
  • Voeg nu de rijst toe en bak mee tot hij een beetje kleurt. Kruid eventueel nog extra bij.
  • Dek de wok af en hou warm.
  • Verwarm nu de overige olijfolie in een pan en bak de spiezen mooi bruin aan beide kanten (bij mooi weer doe je dit op de bbq).
  • Zet de spiezen nog even mee in de oven zodat de groenten zeker goed gaar zijn.
  • Verdeel de rijst over 4 borden en leg op elk hoopje rijst een spies.
  • Geef er de ananas bij.


Serveer met vers gemaakte currysaus.

In de zomer leg je deze spiezen gewoon op de BBQ. Wedden dat ook de vleesliefhebbers dit lusten?

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten