Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

maandag 23 mei 2016

Lente-minestrone met gremolata

Gremolata is een mengsel van groene kruiden, olie, citroen en look. Het komt van het Italiaanse woord gremire, wat vullen betekent.
 
Het wordt vaak gebruikt om ossobuco op smaak te brengen.
 
Het geeft extra pit aan je gerecht. Doe wel niet meer dan een koffielepel in je gerecht, want het smaakt goed door.
 
Gebruik altijd biologische citroenen als je de zeste nodig hebt. Zo ben je zeker dat je geen restjes pesticiden mee raspt.

Recept: Lente-minestrone met gremolata



Ingrediënten voor 8 personen (maaltijdsoep = 500 ml soep/persoon)

1 biologische citroen, de schil geraspt en uitgeperst
1 teentje look, geschild en geperst
de blaadjes van 5 takjes basilicum, gespoeld en heel fijn gesneden
2 + 4 el milde olijfolie
peper en zout
een snuifje natriumbicarbonaat
500 g cannellinibonen of witte bonen, uitgelekt en goed gespoeld
500 g wortels, geschild en in blokjes
200 g peultjes, gekuist
600 g spitskool, in reepjes
1 ui, geschild en gesnipperd
1 klein potje tomatenpuree (70g)
3 groentebouillonblokjes
3750 ml water
een stuk harde kaas zoals comté, met een dunschiller in sliertjes gedaan

Klaar in 45 minuten

  • Meng voor de gremolata de citroenzeste met 2 el citroensap (de rest hou je bij voor in een ander gerecht), de look, het basilicum en 4 el olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout.

  • Dek het kommetje af en zet fris weg.
  • Verwarm nu de overige olie in een grote soeppot.
  • Stoof de ui aan tot hij glazig is.
  • Voeg dan de wortelen, de spitskool en de peultjes toe.
  • Voeg de natriumbicarbonaat toe zodat de groene kleur van de peultjes mooi behouden blijft.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer goed onder de groenten.
  • Blus met het water en breng aan de kook.
  • Voeg de bouillonblokjes toe.
  • Laat de soep 5 minuten goed doorkoken.
  • Voeg dan de bonen toe en laat nog even goed doorwarmen.
  • Kruid af met peper en zout naar smaak.
  • Schep de soep in mooie grote borden en schep er een lepeltje gremolata over.
  • Werk af met schilfers kaas.


Serveer met brood naar keuze.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!