Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

woensdag 25 mei 2016

Homemade zalmburger

Er zijn weinig plaatsen waar je een echt lekkere burger kan eten, vind ik. Vandaar dat ik het nu en dan zelf probeer en echt waar...af en toe zit er een heel geslaagd experiment tussen.

Vandaag maak ik voor jullie een zalmburger. Geen geplette vis, maar een heerlijk stukje filet tussen een knapperig broodje.

Zelf lekkere tartaarsaus maken vraagt echt niet veel tijd en smaakt zoveel beter. Al was het maar omdat je van A tot Z weet wat je erin steekt.

Recept: Homemade zalmburger



Ingrediënten voor 4 burgers met groentebeleg en tartaarsaus.

Voor de saus

4 eidooiers
1 el natuurazijn
1 el zachte mosterd
1 el lauw water
4 dl arachideolie
peper en zout
10 zure augurkjes heel fijn gehakt
1 el kappertjes, fijngehakt
1 sjalot, geschild en fijngesnipperd
enkele takjes dille, fijngehakt
een handvol peterselie, fijngehakt
2 hardgekookte eieren, gepeld en geplet met een vork

Voor de burgers

4 mini-ciabatta's (geen afbakbroodjes nemen, ga voor kraakvers)
4 mooie stukjes zalmfilet van ongeveer 125 g elk, zonder vel
peper en zout
1/4 venkel in hele dunne plakjes
1 wortel, geschild en in sliertjes gedaan met een dunschiller
2 tomaten, in plakjes
een beetje ijsbergsla in reepjes
1 ei, losgeklopt
enkele eetlepels bloem
een kommetje panko (grof Japans paneermeel)
4 el olijfolie
enkele takjes dille voor de afwerking

Klaar in 45 minuten

  • Begin met de mayonaise.
  • Klop de eidooiers los en roer er de mosterd door. Voeg de azijn en het water toe.
  • Giet nu de olie in een klein straaltje bij het eimengsel en klop ondertussen voortdurend verder. Je kan dit ook doen door gebruik te maken van de staafmixer.
  • Kruid de mayonaise met peper en zout.
  • Wanneer de mayo te dik is voeg je nog een klein scheutje water toe.
  • Doe nu alle ingrediënten toe voor de tartaarsaus.
  • Meng goed.
  • Doe in een afgesloten potje en zet koel weg.

  • Breng water aan de kook en blancheer de venkelreepjes gedurende 1 minuut. Giet af en hou apart.
  • Doe de bloem in een kommetje. Zet daarnaast een kommetje met het losgeklopte ei en als laatste een kommetje met de panko.
  • Dep de zalmfilets goed droog met keukenpapier.
  • Kruid ze met peper en zout.
  • Haal de filets eerst door de bloem, dan door het ei en daarna door de panko. Zorg dat er een mooi korstje rond zit.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en bak de zalm op een gemiddeld vuur mooi goudbruin en gaar.
  • Snij de broodjes doormidden en strijk elke helft in met de verse tartaar.
  • Leg op elk broodje 2 schijfjes tomaat, enkele wortelslierten, een beetje venkel en sla.
  • Leg daarop een stuk zalm.
  • Werk af met nog een beetje venkel, een wortelsliert en een takje venkel.
  • Zet de bovenkant van het broodje schuin tegen de belegde onderkant.
  • Serveer de groentjes die je over hebt er apart bij.


Een burger van de bovenste plank vind ik zelf.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!