Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

zondag 6 september 2015

Herfstomelet met champignons en kaas

Eieren, iedereen lust ze, maar velen hebben schrik om te genieten van dit lekkers.
Cholesterol roepen ze dan ! Een ei bevat inderdaad wel cholesterol, maar indien je maximum 3 à 4 eieren eet per week is er geen enkel probleem voor je gezondheid.
Gebruik altijd je gezond verstand.

Een ei bevat trouwens meer onverzadigde (goede) vetten, dan verzadigde (slechte) vetten. Een ei bevat omega-3, dit zijn heel belangrijke vetzuren voor onze hersenen.

Wanneer je producten met meer cholesterol eet in een vezelrijk dieet, dan zorgen deze vezels ervoor dat cholesterol niet in je lichaam wordt opgenomen. Vezels binden zich met cholesterol en zorgen ervoor dat cholesterol via de stoelgang het lichaam verlaat.
Dit is natuurlijk geen argument om te gaan overdrijven. Alles waar "te" voor staat is slecht, behalve "te"vreden zei mijn grootmoeder altijd.

Eieren bevatten heel veel vitamine B 12. Dit is erg belangrijk voor ons zenuwstelsel. Mensen die veganistisch eten en dus alle dierlijke producten mijden, dreigen aan deze vitamine een tekort te krijgen.

Eieren bevatten ook veel vitamine A. Dit is belangrijk voor huid en ogen, voor mooi haar en sterk tandvlees. Vitamine A heeft ook kankerbestrijdende eigenschappen.

Naast het feit dat eieren dus best veel waardevolle stoffen bevatten zijn ze gewoon lekker. Je kan ze bereiden op zoveel manieren. Er is voor elk wel een favoriete variant.

In ons gezin houden we enorm van gevulde omeletten, gebakken in de pan en gegaard in de oven.
Het vraagt niet veel tijd en met een lekker stukje boerenbrood en een lekkere salade erbij is het een volwaardige maaltijd.


Recept: Herfstomelet
met champignons en kaas





Ingrediënten voor 4 personen:


8 eieren
een scheutje melk
peper en zout
500 gram champignons (helft kastanje en helft Parijse), gekuist en in stukken gesneden
100 gram gemalen belegen kaas
2 el Alpro soja vloeibaar
een handvol gehakte krulpeterselie


  • Verwarm de oven voor op 150 ° C (hete lucht)
  • Klop de eieren samen met de melk en peper en zout los in een kom. Klop ze lekker schuimig. Ik gebruik zo'n shaker van Tupperware. Erg handig en altijd mooi glad geklopte of beter geschudde eieren.

  • Verwarm de Alpro soja vloeibaar in een stevige koekenpan.
  • Bak de champignons aan in de warme boter tot ze bijna gaar zijn. Kruid ze goed met peper. Let op met zout, want dat deed je al bij je eimengsel en ook kaas bevat zout.


  • Zet het vuur nu zachter en giet er het eimengsel over. Laat zachtjes stollen.
  • Wanneer de omelet half is gestold, strooi je er de kaas over.

  • Zet de pan nu in de voorverwarmde oven en laat verder garen.
  • Zet net voor de omelet gaar is de grill even aan. Zo wordt de kaas krokant en souffleert je omelet mooi. Hij wordt zo lekker dik en fluffy.

  • Haal de pan uit de oven en laat even rusten, zo komt de omelet mooi los van de pan en kan je hem straks makkelijk in porties verdelen.
  • Bestrooi de omelet met de gehakte peterselie.


  • Verdeel in 4 porties en serveer.

  • Geef er een gemengde salade en brood naar keuze bij.

Dit is een eenvoudig weekend (mag natuurlijk ook in de week) receptje dat een half uurtje tijd vraagt.


Tip:

  • Wanneer je iets meer pit in je omelet wil, kan je bij je eieren een koffielepel mosterd mengen.
  • Afhankelijk van het seizoen kan je variëren met de soorten champignons. Op de exotische markt in Antwerpen op zaterdag vind je vaak hele mooie boschampignons. Ze geuren heerlijk en smaken lekker naar natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten