Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

dinsdag 22 september 2015

Lamsstoofvlees in rode wijn, geroosterde groenten en ovenaardappelen

Voor ik jullie een nieuw receptje geef, wil ik jullie graag iets meer vertellen over de actieve gezondheidsdriehoek. Iedereen heeft er wellicht al eens van gehoord, maar weet niet precies hoe het in elkaar zit. Ik ga deze theorie over drie berichten verdelen zo blijft het voor iedereen overzichtelijk.

Eigenlijk is het een visueel instrument om je duidelijk te maken in welke verhoudingen je moet eten en wat gezonde voeding eigenlijk is. Hoeveel je mag eten hangt natuurlijk ook af van de activiteiten die je dagelijks doet. Het is logisch dat een bouwvakker meer nodig heeft dan een ambtenaar met bureauwerk. Gebruik in je keuzes en hoeveelheden altijd je gezond verstand.

De actieve gezondheidsdriehoek is gebaseerd op 3 grote principes:

  1. Evenwicht: Zorg voor een balans en eet meer van de grotere groepen, dan van de kleinere. Eet wel uit elke groep.
  2. Variatie: Varieer binnen dezelfde groepen en eet niet steeds hetzelfde. Zo krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen.
  3. Matigheid: Vol de aanbevelingen i.v.m. hoeveelheden die je mag eten.

De voedingsaanbevelingen vind je in detail terug op http://www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2form/19066661.pdf


Vandaag iets meer over de eerste 2 lagen.

De basislaag is beweging.

Nadat de driehoek een aantal keer was aangepast, heeft men besloten dat beweging ook deel uitmaakt van gezonde voeding. Beweging is erg belangrijk.

Er wordt volwassenen aangeraden om 30 minuten per dag bewust te bewegen. Het gaat niet om de activiteit die je gewoon bent te doen, deze daagt je lichaam niet uit. Doe iets waarvan je hart wat harder moet werken. Kinderen en jongeren bewegen het beste een uurtje per dag.

Bewegen vermindert ons risico op overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes type 2, osteoporose, hart-en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Ook onze mentale gezondheid vaart er wel bij. Stress en spanning, depressie, een negatief zelfbeeld en slapeloosheid kunnen allemaal positief worden beïnvloed door beweging.
Bewegen heeft ook een positief effect op onze verbranding. Door te bewegen gaan we meer Kcal verbranden en we krijgen meer spieren. Spieren verbranden sowieso meer energie.

We moeten ervoor zorgen dat de energie die we verbruiken groter is dan de energie die we innemen. Zo kunnen we afvallen. Wanneer de energie uit = energie in dan blijf je op gewicht. Wanneer de energie uit kleiner is dan de energie in, dan begrijp je zelf wel dat je gewicht de hoogte in gaat.

De 2de laag is Water.

Er wordt aanbevolen om 2,5 liter vocht per dag op te nemen. 1 liter hiervan komt uit vaste voeding. 1, 5 liter water moeten we nog uit drank halen.

De voorkeur gaat natuurlijk uit naar water zonder toevoegingen met een maximum van 20 mg Natrium /100 ml. Ter afwisseling kan je kiezen voor bouillon (minder dan 100 mg Natrium/100ml) koffie (ongezoet en zonder melk), thee (ongezoet en zonder melk) of light-frisdranken (maximum 5 Kcal /100 ml). Deze laatste dranken beperk je het beste tot 0, 5 liter per dag.

Energiedranken, gezoete frisdranken en alcohol zet je het beste op je lijstje van kleine verwennerijen af en toe.

Bij het sporten, warm weer en ziekte hebben we meer vocht nodig.

Ons lichaam bestaat voor 60% uit vocht. We moeten dit op peil houden. We verliezen vocht door te zweten, te plassen, te ademen,...
Daarnaast is vocht een transportmiddel voor voedingsstoffen en afvalstoffen en regelt het onze lichaamstemperatuur.

Natrium heeft te maken met zout. Als je op de verpakking Natrium ziet staan met een getal erbij , dan doe je dit getal maal 2,5 en zo weet je hoeveel NaCl of zout erin zit.

Foodinaction heeft ook voor drank een visueel hulpmiddel ontwikkeld, namelijk de drankdruppel. Zo kan je onmiddellijk zien waarvan je meer of minder mag drinken.

 
 
De volgende lagen van de driehoek, leg ik jullie uit in volgende berichten.
 
 
Tijd voor mijn receptje.
 
Recept: Lamsstoofvlees in rode wijn, geroosterde groenten
en ovenaardappelen.
 
 
 
Ingrediënten voor 5 personen:
 
1 kg lamsstoofvlees van de schouder in blokjes
boter
1 dikke ui, gekuist en gesnipperd
1 laurierblad
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
 
 
3 teentjes look, geschild en in 2 gesneden
1 kl paprikapoeder
1/2 kl kaneelpoeder
2 eetlepels bloem
250 ml rode wijn
250 ml heet water
1 kippenbouillonblokje
peper en zout
olijfolie
grof zeezout
1 aubergine, gekuist en in dunne schijven
 
1 courgette, gekuist,  in dunne schijven
 
 
1 rode en 1 gele paprika, gekuist en in repen
 
 
4 tomaten, gekuist en in 8 gesneden
 
 
1 kg vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm
 
 
 
 
 
  • Breng water aan de kook en kook de aardappelblokjes beetgaar. Giet ze af en zet opzij.
  • Verwarm de oven op 180° C (hete lucht).
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak het vlees in porties goudbruin. Zet het even apart.
  • Smelt een klein nootje boter in een stoofpot en stoof de ui glazig.
  • Voeg de rozemarijn, tijm, 1 teentje look en laurier toe en stoof even mee.
  • Bestrooi met 2 eetlepels bloem en roer om.
  • Blus met de rode wijn en breng aan de kook.
  • Voeg het vlees toe en overgiet met heet water tot het vlees net onder staat.
  • Voeg het bouillonblokje toe.
  • Breng aan de kook en laat daarna op een zacht vuurtje ongeveer anderhalf uur sudderen tot het vlees helemaal gaar is.
 

  • Meng de gekookte aardappelblokjes met een beetje olijfolie en doe ze op een bakplaat.
  • Zet ze in de warme oven en rooster ze in een half uurtje goudbruin.
 
  • Leg je groenten door elkaar in een ruime ovenschaal en giet er wat olijfolie over.
  • Kruid met peper en zout.
  • Leg er 2 teentjes look tussen.
 
  • Zet de groenten bij de aardappelen in de oven en rooster ongeveer een half uurtje tot ze gaar zijn.
  • Haal alles uit de oven en bestrooi de aardappelen met grof zeezout.
  • Serveer de aardappelen en de groenten met het vlees.


Tip:
  • Kies niet de duurste wijn voor in je stoofpotje. Kies wel een zachte. Wijnen van de Merlotdruif vind ik ideaal. In elke supermarkt zijn kleine flesjes rode wijn te verkrijgen.
  • Bij dit stoofpotje serveer je net zo goed pasta of rijst i.p.v. aardappelen.


Veel kookplezier en tot snel !

Lieve groeten van Katrijn