Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

zondag 13 september 2015

Woooook, wok, wok, wok, wok



Even iets afhalen bij de Chinees om de hoek, dat doen we allemaal wel eens. Maar wat als ik je zeg dat je dat zelf ook kan maken. Zo'n lekkere wok, met echte Oosterse smaken, krokante groenten, super zachte kip en een knapperige afwerking, het is echt niet zo moeilijk. Het is een kwestie van goeie voorbereiding en smaakevenwicht.

Als je weet dat Chinezen gemiddeld langer leven dan wij...."let's wok" zou ik zeggen.

Ik geef jullie ook een tip mee om vlees extra zacht te maken. Echt zoals de chinezen het doen. Vlees heeft snel de neiging om uit te drogen in de wok en dat is niet smakelijk. In het recept vinden jullie de oplossing voor dit probleem.

In het recept staan een aantal bijzondere ingrediënten. Ze zijn nodig om je gerecht de typisch Chinese smaak te geven. Ze zijn zeer lang houdbaar, dus de moeite om in huis te halen.

Onderstaand recept is alvast een blijvertje op onze thuiskaart.

Recept: Chinese wok
met kip en krokante groenten



Ingrediënten voor 4 personen:

300 gram basmatirijst
1 el currypoeder (kerrie voor onze noorderburen)

400 gram kipfilet in smalle stukjes


150 gram gegrilde ham in blokjes of reepjes (kijk de verpakking na op aanwezigheid van gluten indien je hier een probleem mee hebt)


1 stronk broccoli verdeeld in kleine roosjes
1 rode paprika, gekuist en in blokjes
100 gram shi-itake champignons, gekuist en in stukken
1 bosje lente-uitjes waarvan je het wit in grove stukken snijdt en het groen heel fijn hakt
3 stengels bleekselderij, gekuist en in blokjes
150 gram sojascheuten



2 teentjes look, gekuist en in hele fijne plakjes gesneden
een stukje gember van 1,5 cm, geschild en in flinterdunne  reepjes
1/4 rode chilipeper, ontpit en gehakt


1 kl korianderpoeder
1 kl currypoeder
peper en zout (let op met zout, want sojasaus is ook al zout)
8 el sojasaus
4 el mirin (rijstwijn)
4 el arachideolie
krokante uitjes voor de afwerking (opletten bij glutenallergie-vervang ze door uisnippers die je zelf even aanbakt)
gehalveerde kerstomaten voor de afwerking



1 el maïzena
1 el arachideolie
1/2 el sesamolie
1 eiwit (voor mensen met een eiwit-allergie vervang je dit door een scheutje sojaroom of kokosmelk)
peper en zout
2 el rijstazijn

  • Begin met het marineren van de kip.
  • Maak een glad papje van de maïzena, de arachideolie, de sesamolie, het eiwit, peper en zout en de rijstazijn.
  • Leg de kippenstukjes in het papje en hussel door elkaar zodat elk reepje goed bedekt is.
  • Laat een half uurtje marineren.

  • Breng ondertussen water aan de kook in je wokpan.
  • Giet na een half uur de kip in een zeef en laat uitlekken. Dep niet droog !
  • Doe de kip in het kokende water en haal ze er uit met een schuimspaan vanaf dat de kip wit wordt. Dit duurt echt maar 30 seconden.
  • Zet de kip opzij.

  • Breng water aan de kook voor de rijst en voeg er een eetlepel currypoeder aan toe.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af, doe terug in je kookpot en hou warm.
  • Meng de sojasaus met de mirin en hou apart.
  • Verwarm arachideolie (heel warm) in je wokpan en voeg de look, chili en gember toe.
  • Schud onmiddellijk goed om en zorg dat de smaakmakers niet aanbranden of heel je schotel gaat bitter smaken.
  • Voeg na enkele seconden de harde groenten (sleder, paprika, broccoli, wit van de lente-ui) toe en schud of schep goed om op een hoog vuur.
  • Kruid met de korianderpoeder en de currypoeder. Schud goed om.
  • Voeg na 2 minuten de champignons toe en schud weer goed om.
  • Voeg de kip en de ham toe en laat even meebakken.
  • Na een paar minuten voeg je de sojascheuten en het gehakte groen van de lente-ui toe.
  • Schud een laatste keer goed om.

  • Blus de pan nu af met de soja-mirinmengeling en zet een deksel op je wok.
  • De stoom die nu ontstaat gaart je gerecht verder.
  • Laat 1 minuut op hoog vuur staan en haal dan van je vuur weg.
  • Schep nu een mooi hoopje rijst in het midden van je bord.

  • Schep hierop de kippenwok en schep er wat vrijgekomen vocht over.
  • Werk af met tomaatjes en krokante uitjes.
  • Serveer à la minute, zo smaakt alles lekker vers.
  • Zet het flesje sojasaus op tafel voor de liefhebbers.



Geniet ervan !

Veel kookplezier en tot de volgende !

Lieve groeten van Katrijn