Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

zaterdag 5 september 2015

Kruidige pompoensoep met een wolkje en een crunch.

Pompoenen op je tuintafel, pompoenen aan je voordeur, pompoenen op je salontafeltje, pompoen door de puree, maar vandaag pompoen in de soep.

Het seizoen van deze veelzijdige oranje vriend is weer aangebroken. De herfst is in aantocht. Jammer, hoor ik jullie denken. Nee hoor, de zalige tijd van lekkere soepen, dampende stoofpotjes en van heerlijk geurende ovenschotels is er weer.

OK, ik geef het toe, de zomerzon op je huid is zalig, maar al het lekkers wat het najaar heeft te bieden kan me toch ook bekoren. Een warme pull, een dekentje en een kom warme soep. Zalig toch !


Recept: Kruidige pompoensoep
met een wolkje en een crunch.





Ingrediënten voor ongeveer 4 liter soep (16 porties)

750 gram pompoen, geschild, ontpit en in blokjes (Hokkaido)
400 gram courgette in blokjes
een tiental kerstomaten
1 rode paprika, gekuist en in blokjes
1 ui, gesnipperd
een stukje gember van 2 cm, geschild en fijngesneden
1/4 rode chilipeper, ontpit en gehakt
1 teentje look, geschild en in stukken
peper en zout
naaldjes van 1 takje rozemarijn
blaadjes van 2 takjes tijm
1 kl paprikapoeder (mild)
2 groentebouillonblokjes
2,5 liter water
2 el Alpro soja vloeibaar

volle melk voor het wolkje

100 gram pompoenpitten
een snuifje paprikapoeder
een handvol gehakte peterselie


  • Verwarm de Alpro in een grote kookpot.
  • Stoof de ui samen met de look, de gember en de chili op een zacht vuurtje.
  • Voeg de rozemarijn en de tijm toe en roer om.
  • Voeg de verschillende groenten toe en laat even mee aanstoven.
  • Voeg de paprikapoeder toe.
  • Giet het water bij de groenten en voeg de bouillonblokjes toe.
  • Laat alles goed doorgaren.
  • Haal de soep door de blender.
  • Kruid met peper en zout naar smaak.




  • Voor het wolkje schuim je wat volle melk op met een speciaal apparaatje. Ik heb zelf zo'n goedkoop ding uit de Ikea. Deze doet het prima voor zijn prijs. De gewone staafmixer in de melk zetten doet het ook voortreffelijk.

  • Voor de crunch rooster je de pompoenpitten even in een droge pan tot ze knapperig worden.
  • Doe ze in een kommetje om af te koelen en bestrooi ze met paprikapoeder.
  • Hak ze kleiner en meng ze met de peterselie.

  • Giet de gemixte soep in een kom en schep er een wolkje schuim bovenop.
  • Strooi er vervolgens de crunchy pitjes bovenop.


Tip:

Sommige soorten pompoen zoals de Hokkaido hoef je niet te schillen. De schil kan dan zo mee in de pot als je dat wil. Je krijgt dan wel een soep die ietsje droger aanvoelt in de mond. Vraag wel eerst even aan je groentehandelaar om welke soort pompoen het gaat voor je de schil meekookt.


Veel pompoenplezier en tot snel

Lieve groeten van Katrijn