Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

donderdag 3 september 2015

Knolselderschnitzels met aardappelsalade en verse tijmmayonaise (veggie)

Knolselder is de variant van de selder die net boven de grond een dikke knol krijgt. Deze knol smaakt zacht en nootachtig en voelt vlezig in de mond.

Knolselder bevat heel veel vitamine C, maar ook veel Natrium, dus veel zout hoef je niet te gebruiken om deze jongen op smaak te brengen. Tijm, venkelzaad en oregano passen heel goed bij deze stevige knol. Ook koriander houdt van knolselder.

De meesten onder ons kennen knolselder alleen van de puree die steevast bij wild wordt gegeven in de winter. Je kan er echter zoveel andere dingen mee doen.

Knolselder is bvb; heel lekker in blokjes gestoofd en gekruid met wat selderijzout.
Een andere topper hier in huis zijn knolselderfrietjes. Snij reepjes van de geschilde knol en blancheer ze even in gezouten water met een eetlepel citroensap. Frituur ze vervolgens. Dit is heel lekker bij kalfsvlees.

Het recept dat ik jullie hier ga geven is vegetarisch. Voor diegenen die toch liever vlees hebben, serveer je i.p.v. de knolselderschnitzels een kipschnitzel of een kalfsschnitzel (beide makkelijk zelf te maken).


Recept: Knolselderschnitzels
met aardappelsalade
en verse tijmmayonaise






Ingrediënten voor 4 personen:

2 kleine knolselders of 1 grote
paneermeel
3 eitjes en 4 eidooiers
bloem
150 gram vers gemalen Parmezaan
1 kl selderijzout
1 kg vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes
1/4 spitskool, gekuist, van het harde deel ontdaan en in reepjes
1/4 ijsbergsla, gekuist en in reepjes
200 gram spinazieblaadjes, van het steeltje ontdaan en in reepjes
peper en zout
2 el azijn
milde olie
5 takjes verse tijm waarvan je de blaadjes fijn hakt.

  • Schil de knolselders en snij in plakken van ongeveer 1 cm dikte.
  • Breng gezouten water aan de kook en kook de plakken beetgaar.
  • Giet ze af en laat goed afkoelen. Dep ze droog met keukenpapier.
  • Kook de aardappelen gaar, giet af en laat afkoelen.
  • Terwijl alles afkoelt maak je de mayonaise.

  • Doe de 4 eigelen in een beker en doe er de azijn bij. Mix door met de staafmixer en laat er druppelsgewijs al mixende de olie bijlopen tot je een mooie stevige mayonaise krijgt. Kruid met peper en zout en voeg de tijm toe. Roer goed door.
  • Doe de mayonaise in een afsluitbaar potje (jampotje) en zet koel weg.
  • Meng de afgekoelde aardappelblokjes met de spitskool, de ijsbergsla en de spinazie.
  • Kruid met peper en zout en zet koel weg.
 

 

  • Neem 3 diepe borden en vul bord 1 met een laagje bloem, het tweede met de 3 losgeklopte eitjes en het derde bord bedek je met paneermeel, selderijzout en Parmezaan (goed door elkaar mengen).
  • Haal de knolselderplakken eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermengsel. Zorg dat er een mooi laagje rond de plakken zit.
  • Leg de gepaneerde plakken op een bord en zet een uurtje in de ijskast, zo kan het laagje goed stevig worden.
  • Verwarm de frituurpan op 160° en frituur de plakken selderij tot ze goudbruin zijn. Laat even uitdruppen op keukenpapier zodat het meeste vet weg is.

  • Serveer de knolselderschnitzels met de aardappelsalade en de tijmmayonaise.





Tip:

  • Je kan ook gewoon paneermeel gebruiken. Voor extra pit schaaf je dan wat Parmezaan over de schnitzel.
  • Aan de aardappelsalade kan je ook nog gehalveerde kerstomaten toevoegen.
  • Zet je frituurpan niet te hard, anders verbrandt het korstje terwijl de selder binnenin nog niet warm is.

Veel kookplezier en tot snel

Lieve groetjes van Katrijn



Geen opmerkingen:

Een reactie posten