Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

zondag 13 september 2015

Griekse pastasalade

In het weekend moeten er vaak zoveel activiteiten worden ingepland, dat uitgebreid koken niet aan de orde is. Ik hou het dan graag simpel. Dan maak ik iets wat met voorbereiding bij binnen het half uur op tafel staat.
Deze pastasalade is zo'n recept. Van begin tot einde was ik exact een half uurtje bezig.
Snel klaar en voedzaam, dat is mijn motto op vrije dagen.
 
De Griekse keuken is een typische mediterrane keuken. Olijfolie is een basisingrediënt en ook groenten staan hoog op het lijstje. De aubergine wordt in veel gerechten verwerkt. Men eet ook veel peulvruchten.
 
Er wordt veel vis gegeten in combinatie met de lekkerste kruiden. Lamsvlees is zeer gegeerd in Griekenland. Ook de dessertkeuken is bekend. De nagerechtjes zijn vooral heel zoet door de honing die veel wordt gebruikt. En wie kent niet de smeuïge Griekse yoghurt?
Griekenland heeft ook heerlijk kazen.
 
Griekse gerechten zijn meestal heel eenvoudig. Griekenland is nooit een rijke natie geweest, waardoor mensen aan de slag moesten met wat van het land en de zee kwam en komt. Toch zijn op die manieren echte klassiekers ontstaan. Moussaka is er zo eentje. Alleen door erover te schrijven, ruik ik al de heerlijke laagjesschotel.
 
Zoals in alle zuiderse landen neemt eten een belangrijke plaats in in het dagelijkse leven. Misschien ben ik stiekem een zuiders type ;-)

Recept: Griekse pastasalade



Ingrediënten voor 4 à 6 personen


400 gram sperziebonen, gekuist en in 2 of drie gebroken
250 gram gehalveerde kerstomaten
6 augurken in blokjes
1 komkommer, ontpit en in blokjes
200 gram zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
1 klein blikje kidneybonen, afgegoten en gespoeld
een handvol gehakte platte peterselie
100 gram pijnboompitten
peper en zout
300 gram Griekse risonipasta (rijstvormige pasta)
300 gram fetakaas in blokjes

vinaigrette naar keuze op basis van olijfolie natuurlijk



  • Breng gezouten water aan de kook en kook de boontjes beetgaar.
  • Giet ze af en spoel ze onmiddellijk onder koud water zodat ze hun mooie frisgroene kleur bewaren.
  • Breng opnieuw water aan de kook voor de pasta.
  • Meng ondertussen de afgekoelde boontjes met de kidneybonen, de augurken, de olijven, komkommer en tomaten.

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en doe ze in een koud bord zodat ze niet meer verder kleuren.
  • Meng ze onder de salade als ze volledig zijn afgekoeld.

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel onder koud water.

  • Laat de pasta volledig afkoelen.
  • Voeg de gehakte peterselie toe en kruid met peper en zout. Let wel op met zout, want fetakaas is ook zout.
  • Meng de pasta onder de groenten.
  • Voeg als laatste de fetablokjes toe en meng voorzichtig.
  • Kruid eventueel nog wat bij met peper.
  • Zet een uurtje koel weg.
  • Maak een vinaigrette op basis van olijfolie en serveer deze bij de pastasalade.

  • Een half uurtje, meer vraagt dit recept niet van je tijd en je zet een lekkere maaltijd op tafel.



Tip:
  • Om ervoor te zorgen dat je groene groenten niet verkleuren bij het koken, kan je een snuifje Natriumbicarbonaatpoeder (bakpoeder) toevoegen aan je kookwater.
  • Heb je liever geen feta, dan voeg je andere kaas toe of tonijn uit blik. Mensen met een lactose-intolerantie kiezen voor lactosevrije kaas bvb. van Dilea. Mensen met een glutenallergie kiezen glutenvrije pasta en kijken de verpakking van de feta goed na. Echte feta is zuiver, maar er is heel wat namaak in de handel waarbij je toch even moet kijken of het wel helemaal veilig is.

Snel kookplezier gewenst en tot de volgende.

Lieve groetjes van Katrijn





Geen opmerkingen:

Een reactie posten