Vis is gezond, dat schreeuwt elke voedingsdeskundige.
Vis is mager. Zelfs de meest vette vis is nog altijd gezonder dan vlees.
De vetten zijn onverzadigd, dus beter voor je hart en bloedvaten. Vette vis bevat ook omega-3. Dit is heel goed voor je hersenen. Het zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren.
Vis bevat ook jodium. Dit is goed voor de schildklier. De schildklier gebruikt jodium voor de bouw van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn belangrijk voor het normaal functioneren van de lichaamscellen en voor de groei van de organen. Bij volwassenen regelen deze hormonen de hartslag en de bloeddruk.
We hebben dagelijks ongeveer 50 tot 120 microgram jodium nodig per dag. Hier in België komen we nog niet aan de helft.
2 keer vis eten per week en het gebruik van zeezout met extra jodium helpt ons al een eind op de goede weg.
Kies minstens 1 keer per week voor vette vis.
Als je vis wil eten, kies dan duurzaam gevangen vis. Het MSC-label geeft aan dat de vis op een goede manier uit het water is gehaald.
Kies voor vis van bij ons en zo weinig mogelijk voor kweekvis.
Kies voor seizoensvis. Elke vis heeft zo zijn ideale periode om opgepeuzeld te worden.
Deze informatie kan je vinden op http://visinfo.be/viskalender/ .
Wanneer verse vis te duur is voor jou, dan kies je toch gewoon diepvriesvis. Deze wordt vaak aan een betere prijs aangeboden en is even lekker.
Vis en kinderen...vaak een slecht huwelijk, op de fischsticks na.
In mijn receptje draai ik de vis tot een lekkere burger. Onze kids vonden het alvast heerlijk. Zeg nu zelf, burgers zijn hip en als je op die manier vis verkocht krijgt aan het jonge grut, dan is dat toch alleen maar gewonnen, niet?
Hier maak ik de burger in het groot, maar je kan het vismengsel perfect omtoveren tot mini-burgertjes en ze als hapje serveren bij het apertitief. De burgers zijn perfect in te vriezen, dus maak er ineens voldoende.
Recept: Visburgers Greek style
met tzatziki (Griekse komkommerdip)
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de burgers
800 g kabeljauw
1 ei
peper en zout
1/2 rood chilipepertje
3 lente-uitjes
30g paneermeel + extra om te paneren
1 jonagold appel
een beetje citroensap voor op de appel
sap en zeste van 1 limoen
2,5 el bloem
1 komkommer
4 ronde broodjes naar keuze.
2 el olijfolie
Voor de tzatziki
300 gram Griekse yoghurt
1 komkommer
3 takjes dille gehakt
2 teentjes look
sap van een kleine halve citroen
peper en zout
1 el olijfolie (milde)
- Rasp 1 komkommer boven een zeef en laat het vocht er helemaal uitdruppen. Duw er desnoods even op met de achterzijde van een lepel.
- Haal 2 teentjes look door een lookpers en voeg dit toe aan de Griekse yoghurt.
- Voeg een eetlepel milde olijfolie toe aan de yoghurt.
- Doe de dille en het sap van de citroen erbij.
- Voeg nu de uitgelekte komkommerrasp toe, meng goed en kruid met peper en zout.
- Zet koel weg.
- Snij de kabeljauw in stukken en doe in de keukenmachine.
- Voeg het ei, het paneermeel, de grof gesneden lente-uitjes, de bloem en de ontpitte chili toe. Begin met de helft van de bloem en het paneermeel en kijk of je mengsel niet te droog wordt. Je kan altijd meer toevoegen.
- Maal tot een fijne massa, niet te glad, want dan proef je de structuur van de vis niet meer.
- Voeg op het laatste het sap (proef na de helft, je kan altijd meer toevoegen maar je kan er niks meer uithalen) en de zeste van de limoen toe.
- Kruid met peper en zout.
- Maak 4 burgers van het mengsel. Dit gaat makkelijk met licht bevochtigde handen.
- Leg de burgers op een schaal in de ijskast en laat ze een uurtje goed stevig worden.
- Snij nu de 2de komkommer in dunne schijfjes.
- Snij ook de appel in hele dunne schijfjes.
- Besprenkel de appelschijfjes met een beetje citroensap.
- Draai de burgers nu door paneermeel zodat ze een korstje krijgen bij het bakken straks.
- Snij de broodjes middendoor en grill ze op het snijvlak even in een pan. Zo worden ze lekker krokant.
- Bak de burgers in een beetje olijfolie in een pan en leg ze even op keukenpapier.
- Besmeer nu de onderste broodjeshelften met tzatziki.
- Leg hierop komkommerschijfjes en een schijfje appel.
- Hierop krijgt de burger een plaatsje.
- Schep er nog een lepeltje tzatziki op en sluit de burger met het deksel van het broodje.
Tip:
- Geef er een spinaziesalade bij. Kies jonge spinazieblaadjes en meng ze met een home made vinaigrette gemaakt uit 3 delen olie en 1 deel azijn en een koffielepel mosterd.
- Werk het bord af met extra komkommerschijfjes en appelreepjes.
- Vervang de kabeljauw eventueel door koolvis.
Veel burger-fun en tot snel
Lieve groeten van Katrijn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten