Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

maandag 28 september 2015

Zalmspiezen met courgette en snelle dragonsaus

Om onze visliefhebbers nog even te inspireren heb ik nog een eenvoudig gerechtje dat maximum 40 minuten in beslag neemt.

Recept: Zalmspiezen
met courgette en snelle dragonsaus



Ingrediënten voor 4 personen:

4 mooie zalmfilets zonder vel (ongeveer 400 gram samen)
1 dikke courgette of 2 kleinere
125 g ontbijtspek in dunne sneetjes
250 g kerstomaten
peper en zout
grof zeezout
het sap van een citroen
olijfolie
800 g vastkokende aardappelen (kies een soort met een dunne schil, zoals Nicola)
1 kl paprikapoeder
250 ml light-room
100 ml water
1/2 groentebouillonblokje
2 takjes dragon
4 el gehakte dragon (enkel de blaadjes hakken, niet de steeltjes)
1 el allesbinder (type maïzena express)
een takje tijm


  • Verwarm de oven voor op 190° C (hete lucht).
  • Spoel de aardappelen zeer grondig en snij ze met de schil aan in blokjes of partjes.
  • Meng de aardappelen in een ovenschaal met olijfolie, peper en zout en paprikapoeder.

  • Zet de aardappelen in de warme oven en laat mooi bruin roosteren. Schep ze af en toe eens om.
  • Snij de zalmfilets in mooie blokjes. Zorg dat je 5 à 6 blokjes per spies hebt.
  • Snij de courgette in 4 en haal de pitjes eruit. Snij een 24-tal blokjes die dezelfde grootte hebben als de zalmblokjes. De rest snij je in kleine blokjes.

  • Wikkel nu elk blokje zalm in ontbijtspek.

  • Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en stoof er de grote courgetteblokjes 2 minuutjes in aan zodat ze al een beetje garen.
  • Vorm nu de spiezen. Wissel een zalmblokje en een courgetteblokje af.
  • Sprenkel wat citroensap over de spiezen.

  • Doe nu de room samen met het water, de dragontakjes en het bouillonblokje in een steelpan. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen zodat de smaak van de dragon goed in de saus kan trekken.

  • verwijder de takjes en bind de saus met de allesbinder.
  • Voeg de gehakte dragon toe en laat nog een minuutje pruttelen.

  • Dek de steelpan af en hou warm.
  • Halveer de kerstomaten.
  • Doe de kleine courgetteblokjes samen met de tomaten in een sateusepan en doe er een scheutje olijfolie en peper en zout bij. Doe een takje tijm bij in de pan.

  • Zet de pan op een zacht vuur en laat de groenten garen.
  • Wrijf de grillpan in met een beetje olijfolie en verwarm ze. Bak de spiezen mooi bruin aan elke kant. Dek de pan af met aluminium en hou warm.
  • De aardappelen zijn na een goed half uurtje zeker gaar.
  • Je kan nu je bord dresseren.
  • Strooi een beetje grof zeezout op de spiezen.



Tip:
  • Gebruik voor de aardappelen eventueel gekookte aardappelen van de dag ervoor en bak ze gewoon in de pan.
  • Je kan er ook perfect gestoofde worteltjes bij geven. Wortelen en dragon passen heel goed samen.
  • De saus is niet gemaakt met een roux om een aantal Kcal uit te sparen. Wanneer je nog meer op de cijfertjes wil letten maak je gebruik van magere melk.

Veel kookplezier !

Lieve groetjes van Katrijn !