Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

vrijdag 15 januari 2016

Zoet lamsstoofpotje met wintergroenten en couscous

Mmmmm stoofpotjes (deze kan ook in de tajine). Ze geven me altijd zo'n zalig gevoel van warme dekentjes, haardvuur, warme kom in de hand waaruit lekkers wordt gelepeld en dan onderuit zakken en niks doen.

Het gerechtje dat ik jullie vandaag geef is zo'n comfort food-receptje. Het vraagt wat tijd, maar het is oh zo de moeite waard. Maak er eens extra tijd voor in het weekend.

Terwijl het huis zich vult met zoete geuren begin je alvast aan het aperitief.

En wie niet van lamsvlees houdt, die gaat toch gewoon voor rundsstoofvlees.

Recept: Zoet lamsstoofpotje met wintergroenten en couscous



Ingrediënten voor 4 à 6 personen

1.2 kg lamsboutsneden op blokjes
1 laurierblad
2 takjes tijm
1 capsule saffraanpoeder
1 el komijnzaadjes
2 teentjes look
peper en zout
1 el bloem
70 g (klein potje) tomatenpuree
250 ml zoete witte wijn (Liebe Frau Milch of Monbazillac)
500 ml warme kippenbouillon (mag van 2 blokjes)
een scheutje water
boter
2 rode uien
3 pastinaken
0,5 kleine knolselder
8 aardperen
3 wortels
1 grote zoete aardappel
15 gedroogde abrikozen
een handvol gehakte peterselie


Voorbereiding : 30 minuten
Bereiding en suddertijd: 100 minuten


  • Schil en snipper de uien.
  • Schil en pers de look.
  • Schil de pastinaken en snij in grove blokjes.
  • Schil de knolselder en snij in even grote blokjes als de pastinaak.
  • Schil de aardperen en snij in blokjes.
  • Schil de wortels en snij in schijfjes.
  • Schil de zoete aardappel en snij in blokjes.
  • Roer de wijn en de kippenbouillon samen met de tomatenpuree tot een glad mengsel.
  • Smelt boter in een pan en bak het vlees mooi bruin. Bak het in porties. Als je teveel tegelijk in je pan doet, koelt je pan af en dan zal je vlees slecht bakken.
  • Kruid het vlees met peper en zout.
  • Zet het apart.
  • Blus de pan met een scheutje heet water en voeg dit bij de bouillon.
  • Smelt een beetje boter in een stevige stoofpot.
  • Stoof de uien, samen met de look op een zacht vuurtje.
  • Voeg de komijnzaadjes, laurierblad en de tijm toe.
  • Voeg de saffraan toe en roer alles goed om.
  • Voeg de bloem toe en laat even drogen.
  • Voeg dan het bouillonmengsel toe en roer tot een gladde saus.
  • Voeg het vlees toe en zet je vuur harder. Als het kookt dan zet je het vuur terug zachter. Zet het deksel half op de pot en laat zachtjes sudderen gedurende 45 minuten.
  • Voeg dan alle groenten en de abrikozen  toe en zet je vuur weer even iets harder tot alles weer goed suddert. Daarna zet je het vuur weer zachter.
  • Laat alles zo nog 30 à 45 minuten sudderen tot het vlees goed gaar is. Als het uiteen valt in draadjes dan is het perfect.
  • Bereid nu de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de couscous los met een vork en kruid hem met peper en zout.
  • Schep een goeie lepel couscous in een diep bord en maak er een kuiltje in.
  • Schep lamsstoofvlees met lekker veel groenten in het kuiltje.
  • Werk af met wat gehakte peterselie.


Ik vraag me af wie hieraan zal kunnen weerstaan.


Wie glutenvrij wil eten kan de couscous vervangen door rijst of glutenvrije pasta.


Lieve kookgroetjes van Katrijn !!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten