Risotto....het water loopt me al in de mond alleen nog maar door eraan te denken. Vol smaak, romig....heerlijk is dat.
En nog beter is dat je niet eens naar Italiƫ moet om een geweldige risotto te eten. Maak hem gewoon zelf.
Hou je wel aan enkele regels. Roer voortdurend tijdens het garen van de rijst, voeg pas bouillon toe als de vorige is opgeslorpt, laat nog een beetje bite aan de rijst en zorg ervoor dat het geen dikke pap wordt die je in een vormpje kan duwen, er mag nog wat vloeistof in zitten.
Recept: Risotto met boschampignons
Ingrediƫnten voor 4 personen
400 g risottorijst
1 dl droge witte wijn
400 g gemengde boschampignons
100 g doperwten (diepvries)
50 g grana padano + extra aan tafel voor de liefhebbers
1, 5 liter rundsbouillon van 2 blokjes
4 sneetjes parmaham
1 teentje look
2 sjalotten
4 el olijfolie
1 el boter
1/2 busseltje platte peterselie + extra om te garneren
peper
Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 20 minuten
- Kuis de boschampignons en snij ze in stukken.
- Rasp de grana padano
- Rol de sneetjes parmaham een voor een op en snij ze in fijne reepjes.
- Schil de look en pers hem met een lookpers.
- Schil de sjalotten en snipper ze fijn.
- Hak de peterselie.
- Warm de bouillon.
- Verwarm 2 el olijfolie in een pot en bak de champignons samen met de look aan.
- Kruid met peper en voeg de peterselie toe. Laat enkele minuten stoven.
- Haal de champignons uit de pot en zet ze apart.
- Verwarm nu opnieuw 2 el olie in de pot en stoof de sjalot hierin aan.
- Voeg de rijst toe en roer om tot hij glazig is.
- Blus met een dl witte wijn en laat deze volledig verdampen.
- Voeg nu enkele pollepels bouillon toe, roer goed om en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat pruttelen.
- Voeg elke keer de bouillon bijna volledig opgeslorpt is, nieuwe toe. Blijf roeren zodat je rijst niet gaat aanbakken.
- Voeg enkele minuten voor het einde de doperwten toe. Ze hebben maar een paar minuutjes nodig om te garen.
- Wanneer de rijst gaar is (geen pap) dan haal je de pot van het vuur.
- Roer er de grana padano door.
- Kruid eventueel nog wat bij met peper.
- Leg er de reepjes parmaham op en werk af met nog een beetje gehakte peterselie.
- Serveer onmiddellijk en geef er voor de liefhebbers nog een beetje extra grana padano bij.
Buon appetito !!
Con amore, Katrijn !!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten