Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

maandag 11 januari 2016

Worstenbroodjes

Er zijn veel verhalen die "verloren maandag" verklaren.
 
Eentje leert ons dat het gaat om de dag waarop ambtenaren de eed aflegden, verzworen maandag. Op deze dag werd niet gewerkt en waren er omwille van de eedaflegging festiviteiten waarop allerlei lekkere dingen werden aangeboden.
 
Een ander verhaal zegt dat het komt van de dag waarop in de haven de natiebazen hun werkvolk trakteerden op de eerste maandag na driekoningen. Er werd vlees aangeboden en gebakken brood, verloren brood.
 
De traditie is in het Antwerpse nog levendig aanwezig. Elk jaar opnieuw worden er appelbollen en worstenbrood verkocht.
 
Vorig jaar maakte ik appelbollen. Nu waren de worstenbroodjes aan de beurt.

Recept: Worstenbroodjes



Ingrediënten voor 8 worstenbroodjes:

2 ronde bladerdegen
500 g gemengd gehakt
2 el Provençaalse kruiden
1 ei
4 el paneermeel
1 ei (om te kleuren)
sesamzaad

Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 20 à 25 minuten

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Doe het gehakt in een mengkom en meng er het ei, de kruiden en het paneermeel onder. Kneed alles goed door elkaar.
  • Leg de bladerdegen open en snij de zijkanten een beetje bij zodat ze recht zijn.
  • Snij elk deeg vervolgens in beide richtingen in 2 zodat je 8 gelijke stukken hebt.
  • Verdeel het gehakt in 8 porties.
  • Draai elke portie tot een bal en vervolgens tot een worstje.
  • Leg dit worstje aan de zijkant van elk stuk bladerdeeg.
  • Rol het worstje in het deeg en leg op een bakplaat (bakpapier niet vergeten) met de naad naar beneden.
  • Klop het ei los en wrijf elk worstenbroodje met behulp van een keukenkwastje in met het ei. Zo zal het bij het bakken mooi kleuren.
  • Bestrooi de broodjes met een beetje sesamzaad.
  • Bak de worstenbroodjes nu 20 à 25 minuten in de warme oven.
  • Haal ze uit de oven en laat even afkoelen voordat je ze serveert.


Smullen maar en dat er nog veel verloren maandagen mogen komen.


Lieve kookgroetjes van Katrijn!!