Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

woensdag 13 januari 2016

Zalm met gestoomde wortelen, tagliatelle en kruidenkaassaus

Als je groenten stoomt, dan behouden ze veel beter hun natuurlijke kleur en al hun smaken. Er gaan ook veel minder vitamines verloren.

Je hoeft hiervoor geen dure stoomkoker aan te kopen. Het kan ook gewoon in een stoommandje in een kookpot. Tegenwoordig vind je van die mandjes die zich aan elk formaat kookpot aanpassen. Je moet bij deze manier van stomen wel opletten dat het water niet tegen het mandje komt en dat je water niet te fel kookt. Het moet gewoon zo warm zijn dat er stoom vrij komt.

De stoomovens die tegenwoordig op de markt zijn, zijn natuurlijk ook superhandig als je hem heel veel gebruikt.

Recept: Zalm met gestoomde wortelen, tagliatelle en kruidenkaassaus



Ingrediënten voor 4 personen:

600 g zalmfilet (kies voor duurzaam gevangen vis MSC-label)
125 g gekookte rivierkreeftjes
100 g krabvlees of surimi
een beetje citroensap
800 g wortelen
5 takjes tijm
peper en zout
500 g verse tagliatelle of gedroogde (moet langer koken)
1 kuipje boursin smeltkaas met tuinkruiden of kruidenkaas van een ander merk
250 ml magere melk
200 ml groentebouillon (mag van een blokje)
2 el olijfolie
eventueel maïzena om de saus te binden

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten

  • Breng een grote pot gezouten water aan de kook.
  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Schil de wortelen en snij ze in blokjes.
  • Doe je wortelen in je stoomkoker. Kruid ze met peper en een beetje zout en leg er een paar takjes tijm tussen. Zet de stomer aan en laat ongeveer 20 minuten garen.
  • Hak de rivierkreeftjes en de krab fijn.
  • Snij de zalmfilet in 4 mooie stukken. Kruid de vis met peper en zout en enkele druppels citroensap.
  • Leg de zalmfilet in een ingevette ovenschotel.
  • Strooi er nu het gehakte zeevruchtenvlees bij en zet de schotel 20 minuten in de warme oven.
  • Roer de kruidenkaas los in de magere melk en de bouillon.
  • Breng aan de kook en kruid eventueel extra bij met een beetje peper en zout.
  • Bind een beetje met maïzena indien nodig.
  • Kook de tagliatelle gaar in ongeveer 4 minuten. Giet af, spoel met heet water (dit voorkomt kleven) en hou warm.
  • Schep op elk bord een hoopje tagliatelle en leg er een mooi stuk zalm op.
  • Schep er een beetje rivierkreeften-krabmengsel over.
  • Geef er de wortelen en een schepje saus bij.



Smakelijk!!

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!