Dat je meer kan met pompoen dan soep maken, dat heb ik al vaak verteld. Dat je pompoen ook bij vis kan serveren is voor heel wat mensen onbegrijpelijk. Toch heeft pompoen dat subtiele smaakje dat kabeljauwfilet goed tot zijn recht laat komen.
Ik zou zeggen, probeer het zeker eens. Wedden dat ik je kan overtuigen?
Bovendien is dit een slank gerechtje. Serveer het met gekookte aardappelen of geroosterde aardappelen.
Ik was deze keer te laat om foto's te maken van het gerecht op het bord. Iedereen zat al te smullen toen er een belletje ging rinkelen dat ik iets was vergeten. Je zal het deze keer dus moeten doen met een afbeelding van de volledige ovenschotel.
Recept: Pompoengratin met kabeljauwfilet
Ingrediƫnten voor 4 personen:
8 stukken van 150 g kabeljauwfilet
1 kleine pompoen
1 groentebouillonblokje
50 ml water
2 takjes tijm
2 teentjes look
1 laurierblad
1 rode ui
1/2 rode chilipeper
peper en zout
1 kl paprikapoeder
1 kl kurkuma
1 kl currypoeder
100 g gemengde noten
25 g Parmezaanse kaas
een beetje olijfolie om de ovenschotel in te vetten
een beetje bieslook voor de afwerking
- Kuis de pompoen, verwijder de pitten en snij hem in blokjes.
- Schil de rode ui en snij in stukken.
- Ontpit de chilipeper en snij hem in stukjes.
- Schil de look en hak grof.
- Doe de pompoen samen met de ui, de chili, de look, het paprikapoeder, het currypoeder, de kurkuma, de tijm en het laurierblad in een kookpot.
- Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook.
- Zet het deksel op de pot en zet het vuur laag. Laat alles zo stoven/stomen tot alles zeer gaar is.
- Verwijder nu het laurierblad en het takje van de tijm en haal door de blender of mix alles zeer fijn.
- Kruid af met peper en zout naar smaak.
- Gebruik echt weinig vocht. Bij teveel vocht krijg je soep en geen puree.
- Je kan altijd een scheutje magere melk toevoegen aan de puree als je ziet dat hij te dik is.
- Hak de noten samen met de Parmezaanse kaas fijn.
- Leg de kabeljauwfilets in een ingevette ovenschotel en kruid met peper en zout.
- Doe de pompoenpuree over de vis en strijk glad.
- Strooi het notenmengsel over de schotel.
- Zet de schotel 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C tot het notenlaagje mooi krokant is. Als je het korstje bruiner wil dan kan je op het einde even de grill aanzetten.
- Bestrooi met gehakte bieslook.
- Serveer met gekookte of geroosterde aardappelen.
Wedden dat je nog vaak pompoen bij vis zal serveren!
Lieve kookgroetjes en tot snel !!
Katrijn!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten