Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

vrijdag 18 december 2015

Aardappel-ham-kaaskroketjes: feesttip!!

Als je eens een  lichtere variant van kaaskroketten wil maken is dit een goeie tip. Je kan er trouwens je restje aardappelpuree in kwijt.
Maak er lekker veel en vries ze in voor een volgende gelegenheid.
Maak er kleine balletjes van, dan heb je direct een heerlijk borrelhapje.

Recept: Aardappel-ham-kaaskroketjes



Ingrediƫnten voor 25 kroketten of 100 balletjes

1, 250 kg kruimige aardappelen
1 middelgrote ui.
een scheutje melk
1 eidooier
nootmuskaat
150 g gemalen cheddar
100 g geraspte oude kaas
200 g magere ham fijngehakt
peper en zout
2 eieren
een scheutje olijfolie
80 g sesamzaad
100 g panko

Voorbereiding: 45 minuten (de dag van tevoren)
Bereiding: 20 minuten (de dag zelf)
  • Schil de aardappelen, snij ze in stukken.
  • Schil de ui en snij fijn.
  • Doe de aardappelen samen met de ui in gezouten water en breng aan de kook.
  • Giet de aardappelen af en plet ze heel fijn samen met een scheutje melk en de eidooier.
  • Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
  • Zie dat je een stevige puree hebt, anders krijg je slappe kroketten. Gebruik dus niet teveel melk.
  • Meng er de verschillende kazen en de gehakte ham door.
  • Roer goed door elkaar tot een mooi stevig geheel.
  • Kruid eventueel extra bij met peper en zout en nootmuskaat.
  • Laat de puree helemaal afkoelen.
  • Wanneer de puree koud is maak je er 25 mooie ballen van. Druk deze een beetje plat zodat je net hamburgertjes krijgt.
  • Laat ze opnieuw een beetje opstijven. Wanneer je met je warme handen de puree hebt bewerkt, wordt hij weer wat slapper, vandaar opnieuw wat laten afkoelen.
  • Klop in een bord de eieren los met een scheutje olijfolie.
  • In een ander bord meng je de panko en het sesamzaad.
  • Haal de kroketjes eerst door het ei en dan door het panko-sesammengsel.


  • Zet opnieuw koel weg.
  • Op de dag zelf verwarm je een mooie hoeveelheid zonnebloemolie of andere plantaardige olie in een stevige pot.
  • Bak de kroketten in porties mooi bruin.
  • Serveer met een slaatje naar keuze en werk af met wat peterselie.


Kroketten die je niet gaat bakken, vries je in. Tussen 2 lagen leg je het beste bakpapier zodat ze niet aan elkaar kleven.

Smakelijk!!

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten