Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

donderdag 10 december 2015

Orzosalade met tomatenvinaigrette: Feesttip!!

Orzo is een rijstvormige pasta zoals risoni. Hij is heerlijk door soepen en in salades.
Je kan orzo ook gebruiken als alternatief voor rijst in een risotto.

Recept: Orzosalade met tomatenvinaigrette



IngrediĆ«nten voor 6 personen (hoofdgerecht) of 12 personen (voorgerecht)

250 g orzopasta
3 trostomaten
10 + 10 kerstomaten
8 blaadjes basilicum
50 ml olijfolie
3 el balsamicoazijn
peper en zout
een eidooier
5 zongedroogde tomaten op olie
2 el kappertjes
1 komkommer
een potje zwarte, ontpitte olijven
120 g parmaham + enkele sneetjes extra als garnituur
een stuk Parmezaan om schilfers van te schrapen
grof zeezout
rucola

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 10 minuten

  • Breng gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat volledig afkoelen.
  • Snij de groene stukjes uit de tomaten en doe ze samen met de eerste 10 kerstomaten, het basilicum, de olijfolie, de eidooier en de balsamicoazijn in de blender. Mix alles glad en kruid met peper en zout. Je hebt nu een mooie tomatenvinaigrette.
  • Snij de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
  • Snij de komkommer overlangs in 4 en ontpit. Snij vervolgens in kleine blokjes.
  • Snij de andere kerstomaten in 4.
  • Laat de kappertjes uitlekken en hak ze een beetje fijner.
  • Giet de olijven af en hak ze fijn.
  • Verwijder het vetrandje van de parmaham en snij in reepjes.
  • Stel nu je salade samen.
  • Meng de pasta, de komkommerblokjes, de gesneden kerstomaten, de zongedroogde tomaten, de olijven, de parmahamreepjes en de kappertjes.
  • Meng er nu zoveel vinaigrette onder tot alles met een laagje bedekt is. Meng er ook niet teveel onder, want dan wordt het een lopende saussalade en dat is echt niet smakelijk. De overschot bewaar je voor later in een afgesloten potje in de koelkast.
  • Dresseer wat rucola in een bistrobord.
  • Vul een ronde dresseerring met de salade en druk goed aan met de bolle kant van een eetlepel. Verwijder de ring voorzichtig door hem zachtjes omhoog te schuiven.
  • Maak met een dunschiller Parmezaanschilfers en verdeel ze over het torentje.
  • Werk af met een sneetje Parmaham.
  • Bestrooi nog met een beetje extra peper en met grof zeezout. Overdrijf niet met het zeezout, enkele korrels zijn voldoende.


Tip:
  • Laat de parmaham weg en snij wat extra rucola fijn onder de salade. Voeg nog wat fijngesneden rode paprika en geroosterde pijnboompitjes toe. Zo heb je een mooi veggie alternatief.


Smakelijk!!

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten