Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

woensdag 16 december 2015

Tarte tatin van tomaat met krokante ham en Parmezaansnippers: mijn kerstvoorgerecht !!

Een feestelijk voorgerechtje, maar niet te moeilijk, dat is wat iedereen wel wil met de feestdagen. Wel dit is er zo eentje. Het is ook makkelijk volledig vegetarisch te maken. Laat gewoon de ham weg.

Recept: Tarte tatin van tomaat met krokante ham en Parmezaansnippers



Ingrediƫnten voor 8 voorgerechten

16 mini-trostomaten of 8 grote trostomaten
1 lange bladerdeeg of 2 ronde
peper en zout
1 el tomatenpuree
3 el olijfolie
4 el balsamicoazijn
1/2 el bruine suiker
enkele basilicumblaadjes
rucola
pijnboompitten
kappertjes
4 sneden Italiaanse droge ham
Parmezaansnippers


Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding en oventijd: 35 minuten

  • Breng een pot water aan de kook.
  • Maak een kleine snede bovenaan de tomaten en dompel ze onder in het kokende water. Laat ze er 10 tellen in liggen en schep ze er dan met het schuimspaan uit. Leg ze onmiddellijk in koud water zodat ze schrikken. Je kan ze nu heel makkelijk pellen.
  • Kijk ook op http://koken.vtm.be/kooktips/hoe-pel-ik-tomaten.
  • Verwijder alle velletjes en snij dan de tomaten in 4. Verwijder de pitjes.
  • Dit is het grootste werk.
  • Verwarm je oven voor op 180° C.
  • Beleg elk bakvormpje met een stukje bakpapier.
  • Leg de tomatenpartjes met de bolle kant naar beneden.
  • Bestrooi ze met een klein beetje zout en wat zwarte peper.

  • Meng in een pannetje de tomatenpuree met de balsamico, de olijfolie en de bruine suiker.
  • Warm het mengsel een beetje op zodat de suiker smelt.
  • Schep in elk vormpje een koffielepel van het mengsel op de tomaten.
  • Zet de vormpjes nu 10 minuten in de warme oven.
  • Haal uit de oven en laat wat afkoelen.
  • Steek nu met een ongebruikt bakvormpje rondjes uit het bladerdeeg.
  • Leg het deeg over de tomaten en vouw het of duw het met de steel van een lepeltje een beetje naar binnen.
  • Snij elk reepje Italiaanse ham in de lengte in 2 en dan nog eens in de helft in de breedte, zo heb je 16 stukjes.
  • Zet opnieuw in de oven en laat ongeveer 25 minuten bakken tot het deeg mooi bruin en doorbakken is.
  • Zet de ham samen met de tarte tatin in de oven en bak tot ze krokant is. Haal ze uit de oven (na ongeveer 10 minuten) en leg de ham op keukenpapier.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  • Sprenkel een beetje van het balsamicomengsel op je borden en leg er wat rucola, kappertjes en pijnboompitten op.
  • Maak snippers van je stuk Parmezaan door er met een dunschiller over te gaan.
  • Haal de taartjes uit de oven en draai de vormpjes voorzichtig om op een klein bordje.
  • Schuif het dan in het midden van de rucola.
  • Werk af met de ham (2 stukjes per tarte), de Parmezaansnippers en een blaadje basilicum.


Smakelijk !!

Lieve kerstgroetjes van Katrijn !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten