Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

maandag 5 oktober 2015

Vegetarische pastagratin met champignons en prei

Een dagje in de week veggie eten, dat is toch al lang geen opdracht meer. Je vindt zoveel recepten die een volwaardige vegetarische maaltijd voorschotelen.

Ook in de supermarkten slaan ze je rond de oren met groenteburgers, falafelballetjes en andere vleesvervangers let wel op, deze bevatten vaak veel vet en ongezonde toevoegingen).

Ook peulvruchten (heerlijk trouwens) vind je in alle soorten.

Je hebt dus geen enkele reden meer om af en toe het vlees eens aan de kant te schuiven.

Het is niet enkel goed voor je gezondheid, maar meer nog voor het milieu. We kunnen niet met z'n allen zo'n hoeveelheden vlees blijven verorberen. De uitstoot die de dieren veroorzaken zijn absoluut niet goed voor onze blauwe planeet.

Ik ga hier niet uitweiden over waarom vlees af en toe laten beter is. Ik ga jullie gewoon een lekker gerecht aanbieden zodat jullie zelf aan de slag kunnen om veggie te promoten in jullie familie en bij vrienden.

Recept: Vegetarische pastagratin
met champignons en prei






Ingrediƫnten voor 4 Ơ 6 personen

500 g volkoren penne
500 g gemengde paddenstoelen (mini-Parijse, kastanjechampignons, oesterzwammen)


500 g prei
1 blik tomatenblokjes met basilicum (400 g)
1/2 kl gerookt paprikapoeder (Dille en Kamille)


een snuifje nootmuskaat
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
peper en zout
blaadjes van een takje tijm
blaadjes van een takje dragon
1 teentje look
150 g gemalen kaas naar keuze
2 el gebakken uitjes (van die die ze op een hamburger strooien)
3 el olijfolie


Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Breng een grote pot gezouten water aan de kook.
  • Kuis ondertussen de champignons en snij de grote in stukken.
  • Kuis en was de prei en snij in hele kleine ringen of stukken.

  • Schil de look en snij flinterdun.

  • Hak de kruiden.

  • Verwarm 2 el olijfolie in een grote pan en voeg de look en de kruiden toe. Stoof even aan, maar laat niet verbranden.
  • Voeg de champignons toe en roer goed om met de look en de kruiden.

  • Kruid met peper en zout en laat een paar minuten bakken.
  • Strooi de paprikapoeder, de Italiaanse kruiden en de nootmuskaat over de champignons. Roer goed om.
  • Voeg de prei toe en laat even mee bakken.

  • Voeg de tomatenstukjes toe. Spoel het blik om met water en voeg dit ook bij de groenten.
  • Breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat 5 minuten pruttelen.

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af en doe in een grote ovenschotel.
  • Doe de saus bij de pasta en meng alles goed zodat de pasta goed bedekt is met saus.
  • Bestrooi met de kaas en schep er de gebakken uitjes over.

  • Zet 10 minuten in de warme oven en gratineer op het laatste een paar minuten zodat je een mooi korstje krijgt.

In een half uurtje zet je deze lekkere schotel op tafel. Smakelijk !

Tip:
  • Vervang de groenten door andere seizoensgroenten. Er is altijd wel iets op de markt te vinden dat je aanspreekt.
Veel kookplezier !

Lieve groetjes van Katrijn