Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

zaterdag 17 oktober 2015

Waldorf-aardappelsalade (veggie)

De naam waldorfsalade komt van het bekende Waldorf-Astoriahotel in New York City waar deze salade in 1893 voor het eerst werd geserveerd.

De oorspronkelijke versie bestond uit selderij, appel, rozijnen, walnoten, mayonaise en citroensap. Het verhaal luidt dat dit de enige ingrediënten waren die op het late uur van de bestelling nog in huis waren. De gast wou nog een salade en kreeg toen een mengeling van deze ingrediënten voorgeschoteld. De salade werd een succes.

Door de jaren zijn er heel wat varianten op het gekende recept ontstaan. Het blijft nog altijd heel lekker.

Ik combineer hier de waldorfsalade met aardappelen. Op deze manier wordt het een echte maaltijdsalade.

Recept: Waldorf-aardappelsalade



Ingrediënten voor 6 personen:

Voor de salade:

1 kg vastkokende aardappelen
1/2 groene selder
2 rode appeltjes
20 à 30 witte druiven zonder pitjes
citroensap
bladpeterselie (ongeveer een half busseltje)
2 lente-uitjes
peper
selderijzout
2 el mayonaise of lightmayonaise of yogonaise of veganaise
1 el graanmosterd
100 g walnoten
2 el amandelschilfers

voor de afwerking:

rucola
Parmezaanse kaas


Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 10 minuten




  • Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook ze gaar (niet plat), giet ze af en spoel met koud water. Laat ze volledig afkoelen.
  • Kuis de selder en verwijder eventueel harde draadjes. Snij de stengels in fijne boogjes.
  • Snij de appels in 4, verwijder het klokhuis en snij vervolgens in blokjes.
  • Snij de druiven in 4.
  • Hak de bladpeterselie.
  • Kuis en snij de lente-uitjes in fijne ringetjes.
  • Hak de walnoten grof en doe ze samen met de amandelschilfers in een droge koekenpan.
  • Zet de pan op een zacht vuurtje.
  • Rooster de noten maar let op dat ze niet aanbranden.
  • Meng de mayonaise met de mosterd.
  • Meng nu de selder met de druiven en de appels en besprenkel met een beetje citroensap.
  • Voeg de lente-ui, peterselie en de noten toe.
  • Kruid met peper en selderijzout.
  • Meng de aardappelblokjes onder de rest.
  • Voeg het mayo-mengsel toe en meng alles goed maar voorzichtig zodat je de druiven niet te veel plet.
  • Kruid eventueel nog wat extra af.
  • Leg nu wat rucola op de borden en schep er een goeie lepel van de salade op.
  • Werk af met een extra takje rucola en wat schilfers Parmezaanse kaas. Deze schilfers maak je eenvoudig door een dunschiller te gebruiken.



Een lekkere en voedzame salade boordevol vitamines, perfect voor het najaar.

Tip:
  • Geef er dunne sneetjes gerookte beenham bij voor de vleesliefhebbers.

Lieve kookgroetjes van Katrijn !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten