Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

maandag 19 oktober 2015

Penne "chili con carne"

Chili con carne is een Mexicaans gerecht. Er is voor de eerste keer sprake van deze schotel in brieven van Amerikaanse soldaten in de 19de eeuw.

De echte Mexicaanse versie is heeeeeeeeeel pikant en volgens mij bijna niet te eten.
Ik heb me wat aangepast aan de het gemiddelde "hot-level" van de laaglandse mens ;-)

Als je toch liever voor heet gaat, dan gebruik je de pitjes van de chilipeper mee en strooi je meer chilipoeder.

Ik maak een variant op dit gerecht, door er penne aan toe te voegen en het te gratineren.

Recept:  Penne "chili con carne"



Perfect gluten - en lactosevrij te maken: zie tips

Ingrediƫnten voor 4 Ơ 6 personen


500 g volkoren penne
600 g rundsgehakt
2 wortelen
2 stengels selder
2 rode paprika's
1/2 rode chilipeper
2 kleine uien
2 tenen look
500 g kidneybonen
800 g tomatenblokjes uit blik
1 el komijnzaad
1 kaneelstokje
1 el chilipoeder (meer of minder naar smaak)
olijfolie
peper en zout
100 g geraspte cheddar
peterselie

Voorbereiding : 40 minuten
Oventijd: 30 minuten


  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Zet een grote pot gezouten water op en breng aan de kook.
  • Pel en snipper de ui.

  • Schil de look en haal hem door een lookpers of snipper hem heel fijn.

  • Kuis de selder, haal de draadjes ervan en snij heel fijn in boogjes of blokjes.
  • Kuis de wortelen en snij ze in blokjes.
  • Kuis de paprika's en snij in blokjes.

  • Giet de bonen in een vergiet, spoel ze met koud water en laat ze uitlekken.
  • Verwijder de zaadjes van de chilipeper en hak hem fijn.

  • Verwarm 1 el olijfolie in een stevige pot.
  • Stoof hierin de ui en de look aan.
  • Voeg de groenten toe samen met de chilipeper.
  • Voeg het komijnzaad, de chilipoeder (begin met een beetje en voeg toe naar smaak) en de kaneelstok toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schep alles goed door elkaar.
  • Voeg de bonen en de tomatenblokjes toe.
  • Voeg nog een beetje water toe.
  • Verwarm nu 1 el olijfolie in een aparte pan en bak het gehakt rul.

  • Voeg bij de groentesaus en meng alles goed.

  • Dek de pot af en zet hem een half uur in de warme oven.
  • Ondertussen kook je de pasta beetgaar, giet je ham af en hou je hem even apart.
  • Als de chili klaar is, meng je de pasta eronder.
  • Zet de ovengrill aan.
  • Doe alles over in een vuurvaste schotel.
  • Bestrooi met de geraspte cheddar en gratineer even onder de hete grill.


  • Werk af met gehakte peterselie.


Tip:

  • Je kan de bonen vervangen door sperziebonen en de pasta door rijst. Zo krijg je telkens weer een nieuwe variant.
  • Maak de chili een dag van tevoren zo kunnen de smaken nog sterker worden. De dag zelf moet je enkel nog pasta koken en alles mengen en afwerken. Zet dan je schotel wel eerst 30 minuten afgedekt met aluminium op 180° in de oven alvorens je grill aan te zetten (vergeet dan wel het aluminium niet te verwijderen natuurlijk ). Zo is alles weer door en door warm.
  • Mensen die glutenvrij moeten eten kiezen voor glutenvrije pasta.
  • Mensen met een lactoseintolerantie vervangen de cheddar door lactosevrije geraspte kaas van bvb. Dilea ( http://www.dilea.be) of Minus L (http://www.minusl.nl/)


Lieve kookgroetjes van Katrijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten