Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

dinsdag 20 oktober 2015

Snelle jambalaya (Creools eenpansgerecht)

Jambalaya is een rijstschotel ontstaan in de Creoolse en Cajunse keuken van Louisiana in Amerika. Het zou een variant zijn op de Spaanse paella, die men daar leerde kennen toen de Spaanse ontdekkingsreizigers in Amerika kwamen.
 
Een ander verhaal luidt dat het deze naam heeft gekregen door Jambon (Frans voor ham) à la (Frans voor in de stijl van) en ya-ya (West-Afrikaans voor rijst), Jambalaya dus.
 
Er zijn net zoveel variaties in deze schotel als er koks zijn in Louisiana.
 
De ene gebruikt één soort vlees, de andere meerdere. Ook het soort gebruikte groenten hangt af van de kok. Eén ding zit er sowieso altijd in en dat zijn zeevruchten, gemengd of één soort, dat maakt niet uit, maar ze moeten erin.
 
De stad Gonzales in Louisiana is de hoofdstad van de Jambalaya en elk voorjaar zijn er zelfs Jambalayafeesten.
 
Jambalaya is ook bezongen in een liedje. Velen onder jullie kennen het deuntje zeker.
 
Luister gerust naar het vrolijke liedje. Het geeft je zeker nog meer zin om het recept uit te proberen.
 

https://www.youtube.com/watch?v=-4o86juvMEE

Recept: Snelle Jambalaya





Ingrediënten voor 4 à 6 personen als hoofdgerecht of voor 8 à 10 personen als voorgerecht.


350 g basmatirijst


1,5 liter kippenbouillon (vers of van 2 blokjes)


400 g roze garnalen of kleine scampi uit de diepvries


200 g hamreepjes


1 dikke ui
5 tomaten (oktober is de laatste maand waarin je van deze rode vriendjes van eigen bodem kan genieten)
peper en zout
4 stengels groene selder
1 dikke wortel
1 groen pepertje
olijfolie

knoflookolie (maak je zelf door een paar dagen van tevoren 5 gepelde lookteentjes in een dl milde olijfolie te laten trekken in een goed afgesloten potje)



bladpeterselie
 
 



Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 25 minuten


  • Laat de garnalen/scampi ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • pel en snipper de ui.
  • Spoel de selder en snij hem in dunne boogjes. Hak de blaadjes ook fijn.
  • Kuis en schil de wortel en snij in kleine blokjes.

  • Spoel het pepertje en ontpit het. Hak in fijne reepjes.

  • Verwarm 2 el olijfolie in een wokpan en fruit er de ui en het pepertje in aan.
  • Voeg de rijst en de ham toe en laat even meebakken. Schep voortdurend om.
  • Voeg de selder en de wortel toe en giet de helft van de bouillon in de pan.
  • Kruid met peper en zout en breng aan de kook.
  • Laat ongeveer 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje tot de rijst goed gaar is. Voeg telkens bouillon toe als het vocht in het gerecht bijna weg is.

  • Spoel ondertussen de tomaten en ontpit ze. Snij in reepjes.

  • Hak de peterselie.
  • Meng de tomatenreepjes en de garnalen onder de rijst. De garnalen garen door de warmte van het gerecht.
  • Druppel nu wat knoflookolie over het gerecht en zet de wokpan 10 minuten in de warme oven.
  • Zo bakt het gerecht nog even verder en droogt teveel aan vocht nog op.
  • Werk af met de gehakte peterselie.

Serveer goed heet.

Een zonnig gerechtje voor op een regenachtige herfstdag. Geniet ervan!


Ik wil toch nog even kwijt dat ik de groenten uit dit gerecht heb gesneden met mijn gloednieuwe Santukomes. Bedankt Albert Heijn voor de spaaractie.


Lieve kookgroetjes van Katrijn !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten