Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

maandag 27 juni 2016

Zalm met tijmaardappeltjes en een sliertenslaatje

Toen ik dit eenvoudige maar oh zo heerlijke gerechtje aan het voorbereiden was, zei onze jongste :"Mama, ik wil later ook zo kunnen koken als jij. Eenvoudig en lekker." Hoe leuk is dit voor een moeder!
 
Het gerechtje dat ik vandaag voor jullie maak is snel voorbereid. Terwijl de ene schotel in de oven zit, bak je de zalm en maak je het slaatje.
 
Verse ingrediënten met een maximum aan smaak. Daar wil iedereen toch voor gaan, is het niet?

Recept: Zalm met tijmaardappeltjes en een sliertenslaatje



Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg krieltjes
5 wortels
2 vleestomaten
1 middelgrote ui
peper en zout
12 takjes verse jonge tijm, fijngehakt
60 ml olijfolie
een scheutje azijn
50 g kappertjes, uitgelekt
gehakte peterselie voor de afwerking
4 mooie stukken zalmfilet van ongeveer 150g

een sliertenmesje waarmee je heel dunne reepjes kan snijden van vaste groenten, onder andere te koop bij dille en kamille

http://www.dille-kamille.be/nl/shop/c/106/a/1912/juliennesnijder-juliennerasp-roestvrij-staal


Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 40 minuten




  • Verwarm je oven voor op 200°C.
  • Spoel de krieltjes en snij ze in stukken of plakjes.
  • Kook de krieltjes beetgaar in licht gezouten water. Giet ze af en laat ze even uitlekken.
  • Doe ze in een ovenschaal en kruid ze met een beetje peper en zout.
  • Giet er de helft van de olijfolie bij.
  • Strooi de helft van de tijm erbij en meng alles goed.
  • Zet de aardappelen in de warme oven gedurende 25 à 30 minuten.
  • Ondertussen schil je de wortelen en maak je er met de juliennesnijder (of mandoline) dunne reepjes van.
  • Doe de reepjes in een kom.
  • Ontpit de tomaten en snij ze in blokjes of reepjes en doe bij de wortel.
  • Schil de ui en snij in flinterdunne ringen. Doe deze bij de wortel.
  • Giet een scheutje azijn en 10 ml olijfolie door de wortelsalade.

  • Kruid met een beetje peper en zout, meng even en werk af met de gehakte peterselie.
  • Verwarm nu de laatste 20 ml olijfolie in een pan en bak de zalmfilets aan elke kant mooi bruin. Dit duurt maar een paar minuten.
  • Haal de aardappelen uit de oven en schik de zalmfilets erbovenop.
  • Strooi de rest van de tijm over de zalm.
  • Strooi de kappertjes over de zalm.
  • Zet de schotel opnieuw in de oven en laat alles nog een tiental minuten garen.
  • Haal de schotel uit de oven en verdeel aardappelen en zalm over 4 grote borden.
  • Serveer de wortelsalade erbij.


Wie houdt van wat tartaarsaus kan die hier perfect bij serveren. Ik hou het graag puur, maar over smaak valt niet te twisten.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!