Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

woensdag 8 juni 2016

Homemade burgers van kikkererwten met Zuiderse groenten "en papilotte" (veggie, gluten-en lactosevrij)

De lente vordert, de zomer komt in zicht. Genieten van Zuiderse groenten is dus een must.

Bereidingen " en papilotte " zijn heel gezond en heerlijk van smaak. Door de aluminiumfolie of het perkament papier zeer goed af te sluiten creëer je een klein stoomoventje. Het beetje vocht dat je toevoegde zal samen met het eigen vocht van de groenten stoom vormen en zo je groenten garen.

Bij stomen gaan er amper vitaminen verloren.

Voeg verse tuinkruiden toe aan je pakketje en geef het zo super veel smaak.

Kikkererwten zijn bommetjes van plantaardige eiwitten. Als je veggie wil eten en toch voldoende eiwitten wil binnen krijgen dan zijn deze bolletjes ideaal. Op zichzelf bevatten ze niet zo heel veel smaak, maar net daardoor passen ze in veel gerechten.

Recept: Homemade burgers van kikkererwten met Zuiderse groenten "en papilotte"




Ingrediënten voor 4 personen

Voor de burgers

500 g kikkererwten + 100 g uit blik, uitgelekt en goed gespoeld
2 sjalotjes, geschild en grof gesneden
2 teentjes knoflook, geschild
1 el ras el hanout (kijk na op gluten en lactose)
4 el peterselie
sap en zeste van 1 citroen
3 el paneermeel
2 eieren (M)
een scheutje olijfolie + om te bakken
bloem (eventueel glutenvrij) om de burgers te bestuiven


Voor de groenten

8 stroken aluminium of perkamentpapier van ongeveer 30 cm
1 aubergine, in plakjes
1 courgette, in plakjes
1 rode paprika, gekuist en in reepjes
16 kerstomaten in 2 gesneden
een potje zwarte olijven zonder pit, uitgelekt
8 blaadjes basilicum
enkele takjes tijm
peper en zout
olijfolie


Klaar in 45 à 50 minuten
  • Verwarm je oven voor op 200°C.
  • Verdeel alle groenten in 4 hoopjes.
  • Leg 2 vellen aluminium of perkamentpapier gekruist op elkaar.
  • Strijk een beetje olijfolie in het midden van het bovenliggende vel.
  • Leg aubergineplakjes met daarop courgette.
  • Strooi er een beetje paprikareepjes op en leg er 8 halve tomaatjes bij.
  • Verdeel de olijven over de pakketjes.
  • Leg er wat tijm en basilicum bij.
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet er nog een beetje olijfolie over.

  • Vouw nu eerst in de lengte de folie stevig dicht. Daarna vouw je de zijkanten goed toe zodat je een volledig gesloten pakketje krijgt.
  • Zet de papillotten op een ovenschaal en plaats de schaal in de warme oven gedurende ongeveer 20 à 30 minuten.
  • Voor de burgers doe je alle ingrediënten behalve de 100 g kikkererwten en de bloem in de keukenmachine.
  • Meng alles fijn en doe de massa in een propere kom.
  • Voeg de ongemixte kikkererwten toe en meng ze goed door de massa.
  • Maak nu 8 burgers van het mengsel.
  • Doe wat bloem op een bord en draai de burgers erdoor zodat ze een mooi wit laagje hebben.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en bak de burgers goudbruin


Serveer de burgers met een pakketje groenten. Bij het openen van het pakketje wel opletten voor je vingers. Het kan heel heet worden.

Liefhebbers geven er volkoren pasta en verse tomatensaus bij.

Deze burgers en pakketjes kunnen perfect op de BBQ.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!