Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

vrijdag 24 juni 2016

Gebakken rijst met een spiegelei

Ik vind het best wel leuk om uren in de keuken te staan om dan aan jullie te kunnen zeggen welke gerechten snel klaar zijn en dus perfect zijn om na een lange werkdag te maken. Nog leuker is om regelmatig te horen dat recepten uitgetest worden door jullie en lekker gevonden worden. Dat doet deugd aan het hartje.
 
Het gerecht dat ik jullie vandaag geeft is een prima restjeswreter. Restje rijst, restje groenten...wees creatief. Wie toch liever vlees heeft doet er zelfs een restje kip bij.
 
Investeer in een goeie sojasaus. Voor mijn Oosterse producten rij ik een paar keer per jaar helemaal naar Maastricht. Daar hebben ze een geweldige Oosterse supermarkt waar je specialiteiten vindt van China, Japan, IndonesiĆ«,.... Voor een appel en een ei (zo zeggen wij Belgen dat) vind je daar degelijke producten die je in de reguliere supermarkt toch wel duur betaalt. Amazing Oriental heeft niet alleen veel in huis, ze is heel netjes en goed geordend en meer nog, het personeel is supervriendelijk en behulpzaam.
Je kan ook online bestellen maar dan mis je de heerlijke geuren van Oosterse kruiden terwijl je winkelt.
 
 
Ik kan natuurlijk ook naar Antwerpen gaan (Chinese wijk), maar dan mis ik mijn extraatjes in het centrum van Maastricht. Zalige stad is dat.
 
En Antwerpen,waar ik ook zo van hou, ligt bijna aan onze achterdeur, daar kom ik oh zo vaak en heel graag.

Recept: Gebakken rijst met een spiegelei



Ingrediƫnten voor 4 personen:

250 g basmatirijst, gekookt en goed uitgelekt
400 g champignons, gekuist en in schijfjes of stukjes gesneden
1 dikke wortel, geschild en in kleine blokjes gesneden
4 lente-uitjes, gekuist en in schuine stukken gesneden
45 ml sojasaus (lichte of donkere afhankelijk van je smaak)
peper (geen extra zout meer door de sojasaus)
4 grote eieren
5 el wokolie

Klaar in 40 minuten

  • Blancheer de wortelstukjes enkele minuten, giet af en hou apart.
  • Verwarm 4 el wokolie in je wokpan en bak de champignons in porties mooi aan. Als je teveel champignons tegelijk in je pan doe dan koelt je pan af en gaan de champignons heel veel vocht afgeven. Daardoor bakken ze niet maar staan ze te sudderen.
  • Doe na afloop alle champignons terug in de wok en voeg de wortelstukjes toe met de lenteui.
  • Bak alles nog even aan.
  • Voeg nu de rijst toe en bak mee.
  • Voeg de sojasaus toe en bak alles nog even tot de rijst een beetje krokant wordt.
  • Kruid met wat peper en eventueel nog zout (let op !sojasaus is ook al zout)
  • Dek de wok af met een deksel en zet het vuur uit. Hou warm.
  • Bak 4 spiegeleitjes. Gebruik hiervoor de resterende olie.
  • Verdeel de rijst over diepe borden en schep op elke portie een spiegelei.


Eet met stokjes zoals de echte!

Vervang de wortel door erwten of rode paprika.
Kies eens voor cantharellen in plaats van Parijse Champignons of snij oesterzwammen in reepjes.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!