Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

vrijdag 2 oktober 2015

Rijstsalade met kip en appels

De herfst is in het land en herfst wil zeggen notentijd.
 
Noten zitten boordevol essentiële vetzuren. Deze zijn van groot belang voor ons zenuwstelsel. Daarnaast bevatten noten allerlei vitaminen en mineralen die we kunnen gebruiken in de strijd tegen hart - en vaatziekten en diabetes type 2. Ook bepaalde vormen van kanker kunnen worden vermeden door het eten van noten.
 
Noten zijn ook erg calorierijk, daarom wordt aangeraden om niet meer dan 30 g noten te eten per dag. De vetten in noten zijn voor het grootste deel onverzadigd, dus dat is positief. We moeten noten dus zeker niet schrappen. Ze horen absoluut thuis in een gezonde voeding.
 
Kies wel voor de zuivere, onbewerkte noten. Noten die teveel bewerkt zijn en eventueel geroosterd worden, verliezen heel veel waardevolle voedingsstoffen. Ga dus zelf aan de slag met je notenkraker en geniet van alles wat een verse noot te bieden heeft.
 
Noten zijn perfect te verwerken in heel wat gerechten, zowel hartige als zoete.
Varieer dus volop.


Recept: Rijstsalade met kip en appels



Ingrediënten voor 4 personen



250 g basmatirijst
400 g kipfilet
2 jonagoldappels
4 stengels bleekselderij
een handvol walnoten
een handvol hazelnoten
een half handje gojibessen
een half handje gedroogde abrikozen
een half handje donkere rozijnen
2 el citroensap
4 el appelazijn (ciderazijn)
5 el olijfolie
4 el citroensap
4 el vloeibare honing
peper en zout
kippenkruiden
2 handjes bladpeterselie


Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding 20 minuten


  • Breng een grote pot gezouten water aan de kook.
  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af en spoel onder koud water. Laat volledig afkoelen.
  • Wrijf de kipfilets in met kippenkruiden.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilets goudbruin en helemaal gaar.
  • Zet de kipfilets opzij en laat ze helemaal afkoelen.

  • Kuis de selder en verwijder eventueel draadjes. Snij in dunnen blokjes.

  • Hak de walnoten en de hazelnoten.
  • Snij de gedroogde abrikozen in blokjes of reepjes.
  • Hak de peterselie.
  • Meng het citroensap, de appelazijn, de overige 4 el olijfolie en de honing in een mengkom.
  • Snij de appels in 4 en verwijder het klokhuis. Schil de appels niet.
  • Snij de appels in kleine blokjes en meng onmiddellijk met de dressing om verkleuren tegen te gaan.
  • Meng de appel met de selder, noten, abrikozen, rozijnen, gojibessen en peterselie.

  • Snij de kipfilet in blokjes.
  • Meng de rijst en de kipfilet onder al de rest.
  • Kruid de salade met peper en zout en strooi er voor de smaak nog wat extra kippenkruiden over.
  • Meng alles goed door elkaar en zet minstens een uur koel weg.



Deze salade is perfect voor een smakelijke herfstlunch.

Tip:
  • Vervang de appels door stevige peren en de gojibessen door fijngesneden dadels.
  • Wanneer je honing te zoet vindt, vervang hem dan door agavesiroop.
  • Ben je geen kipliefhebber, kies dan voor spekreepjes die je krokant bakt in een droge koekenpan.
Zo zie je maar dat je met één basisrecept volop kan variëren.

Geniet ervan !

Lieve groetjes van Katrijn