Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

vrijdag 16 oktober 2015

Pasta met bloemkool en spekjes

Bloemkool, de koningin onder de kolen. Mooi wit, vol kleine roosjes, ingepakt in zachtgroene opgeplooide bladeren. Wist je trouwens dat je de bladeren zeer fijn gesneden kan eten in een salade?

Een bloemkool is heel veelzijdig.

Eet ze in soep, rauw, in stoofpotjes, in puree, gebakken, gewokt,....voor elk wat wils.

Deze keer draaide ik de bloemkool in een pastaschotel. Het resultaat mag er zijn.
Zelfs kinderen zullen op deze manier bloemkool eten en zo hun portie groenten binnen krijgen.

Wie wil kan nog wat extra kaas over de schotel strooien en ze gratineren.


Recept: Pasta met bloemkool en spekjes



Ingrediƫnten voor 4 Ơ 6 personen

500 g volkoren penne
1 dikke bloemkool
250 g spekreepjes
een busseltje bladpeterselie
peper en zout
nootmuskaat
1 eetlepel scherpe mosterd
een scheutje citroensap
1 liter melk
250 ml light room
50 g bloem
50 g boter
200 g pittige geraspte kaas en eventueel extra om te gratineren


Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 20 minuten (met gratineren 10 minuutjes langer)

  • Als je straks gaat gratineren verwarm dan je oven al voor op 180° C.
  • Spoel een grote kookpot even om met warm water. Zo bakt de melk straks minder snel aan.
  • Breng de melk samen met de light room aan de kook in de omgespoelde pot. Zet het vuur niet te hoog.
  • Breng ook een grote pot gezouten water aan de kook.
  • Ondertussen kuis je de bloemkool en verdeel je ze in kleine roosjes.
  • Doe de bloemkool in de kokende melk en laat ze gedurende een paar minuten beetgaar worden.

  • Haal de roosjes met een schuimspaan uit de melk en bewaar de melk om straks de saus te maken.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel onder warm water en hou even apart.
  • Hak de peterselie.
  • Bak de spekjes in een droge koekenpan even aan, doe ze in een zeef en laat uitlekken.
  • Smelt de boter in een kookpot en voeg de bloem toe. Laat de roux even bakken (niet aanbakken) op een klein vuurtje tot je nootjes ruikt.
  • Voeg dan de melk (van de bloemkool) toe, zet het vuur wat hoger en breng onder goed roeren aan de kook.
  • Laat de saus indikken. Wanneer ze te dik wordt, voeg je nog wat melk toe.
  • Haal de pot van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Laat goed smelten.
  • Voeg de mosterd en een klein scheutje citroensap toe.
  • Kruid de saus met peper en zout en nootmuskaat.
  • Roer de saus goed door.
  • Meng de  bloemkool, de peterselie en de spekjes door de saus.
 
  • Voeg de pasta toe aan de saus en meng alles goed door elkaar.
  • Wie gaat gratineren, verdeelt nu de pasta over een vuurvaste schotel.
  • Strooi er de extra kaas over en zet 15 minuten in de warme oven. Zet op het laatste eventueel de grill even aan voor een extra korstje.


Deze schotel is een blijvertje op onze huismenukaart. Groot en klein smullen ervan.

Lieve kookgroetjes van Katrijn !








Geen opmerkingen:

Een reactie posten