Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

maandag 26 oktober 2015

Zelfgemaakte verse kaas

Omdat veel zuivelspreads in de supermarkt vol bewaarmiddelen en indikkingsmiddelen zitten, werd het tijd dat ik eens ging uittesten om zelf verse kaas te maken.

Ik vond een zeer eenvoudig receptje dat snel klaar was.

Aan de slag dus.

Het resultaat was meer dan geslaagd. Uit de reacties die ik kreeg toen ik dit deelde met vrienden bleek dat er toch wel wat interesse was. Blijkbaar ben ik niet de enige die het beu is om rotzooi op te eten.

Om iedereen nu de kans te geven dit zelf thuis te proberen, deel ik het receptje via mijn blog met jullie.

Eén tip, investeer in een goeie kaasdoek (een fijne zeef in doekvorm) . Het is niet duur (ongeveer 10 euro) en je gebruikt het voor nog veel meer dan enkel voor deze verse kaas.

Dille en Kamille heeft heel goeie kaasdoeken in de winkels.

Als je niet van plan bent een kaasdoek aan te schaffen, gebruik dan een koffiefiltertje dat je in een houdertje van je koffiezetapparaat plaatst of in een grote trechter. Een oud stuk glasgordijn kan ook dienst doen. Zorg dan wel dat het helemaal zuiver is en giet er ook kokend water over voor gebruik.


Recept: Verse kaas




Ingrediënten voor ongeveer 300 g verse kaas.

1 liter volle melk
3 el citroensap
1 koffielepel zout

  • Breng de melk aan de kook.
  • Als de melk kookt, haal je de pan van het vuur.
  • Voeg nu het citroensap en het zout toe.
  • Je zal zien dat de melk begint te schiften.
  • Dit gaat traag. Geef het schiftingsproces even de tijd. Laat de melk ongeveer een kwartiertje rusten.
  • Ondertussen kook je wat water in de waterkoker.
  • Leg de kaasdoek in een zeef en overgiet hem met het kokende water, zo is de doek steriel.
  • Giet de melk nu door de kaasdoek. Je zal ervan verbaasd staan hoeveel wrongel je hebt.

  • Laat de kaas nu rustig een uurtje uitlekken.
  • Wanneer de kaas voldoende droog is (hij wordt nooit zo vast als in de winkel - geen indikkingsmiddelen weet je nog - dus maak je geen zorgen) roer je hem glad met een garde.

Tip 1: Pimp de verse kaas met fijngesnipperde tuinkruiden naar keuze. Kruid met zout en zwarte peper.



Tip 2: Pimp de kaas met zeer fijn gehakte lente-ui en fijn gesneden bleekselderij. Breng op smaak met zout en zwarte peper.

Tip 3: Snij een halve rode paprika in mini-blokjes en roer deze samen met een koffielepel gerookt paprikapoeder onder de kaas. Werk af met wat gesnipperde lente-ui, peper en zout.




Tip 4: Roer er een eetlepel mierikswortelpasta door en fijngehakte radijsjes.

En zo kan je eindeloos variëren naar je eigen smaak.

Ik zou zeggen: "smeren en dippen maar " !

Lieve kaasgroetjes van Katrijn !