Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

woensdag 14 oktober 2015

Kippendrumsticks met calvados, rozemarijnaardappelen en ovenappeltjes




De combinatie van hartig en zoet is toch wel iets typisch Vlaams denk ik.

Gehaktbrood met krieken, gehaktbrood met gestoofde peren, konijn met pruimen of met appelmoes, kip met appelmoes, worstjes met rode kool en ga zo nog maar even verder. Wellicht vergeet ik nog een hele boel zoet-zout recepten. Jullie mogen me altijd ideetjes doorsturen.

In mijn volgend recept maak ik van eenvoudige drumsticks een feestmaal en niet enkel voor de kinderen, geloof me. Ik zag al menig volwassene duimen en vingers aflikken na het kluiven aan deze sappige boutjes.

Recept: Kippendrumsticks
met calvados, rozemarijnaardappelen en ovenappeltjes



Ingrediƫnten voor 4 personen:

16 drumsticks
kippenkruiden
1 el gedroogde tijm of 2 takjes verse tijm
olijfolie
50 ml calvados
100 ml lightroom
400 ml kippenbouillon (van een blokje)
1,250 kg kruimige aardappelen
peper en zout
olijfolie
2 takjes rozemarijn
8 zoete handappeltjes (niet te groot)
kaneelpoeder
Alprosoja vloeibaar
100 g donkere rozijnen
een scheutje water
vloeibare honing
eventueel allesbinder

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 40 minuten


  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Schil de aardappelen, spoel ze goed en snij in blokjes.
  • Meng ze in een ovenschaal met olijfolie, peper en zout en leg er de takjes rozemarijn bij.

  • Zet de aardappelen in de oven. Zij hebben het meeste tijd nodig.
  • Leg de drumsticks in een ovenschaal en bestrooi ze met de kippenkruiden. Wrijf de kruiden goed in. Doe er een beetje olijfolie over.
  • Giet 2/3 van de bouillon bij de kip.
  • Doe de calvados in een pollepel en warm de pollepel boven een vlammetje.
  • LET OP!!! ZET DE AFZUIGKAP UIT!!!
  • Laat je vlammetje in de lepel slaan zodat de calvados gaat branden.
  • Giet de brandende drank over de kip.

  • Verwijder het klokhuis uit de appeltjes met een appelboor.
  • Zet ze mooi naast elkaar in een ovenschaal.
  • Vul de holte op met rozijnen.
  • Bestrooi de appeltjes met een beetje kaneelpoeder.
  • Schenk er een klein beetje Alprosoja vloeibaar over.
  • Ga met de vloeibare honing ook even over de appeltjes.
  • Giet een scheutje water in de ovenschaal.

  • Ondertussen staan de aardappelen een klein kwartiertje in de oven. Schep ze even goed om.
  • Zet de kip en de appeltjes mee in de oven en laat alles een half uur garen, tot de kip mooi gebakken is.
  • Er mag geen roos gekleurd vocht meer uit de drumsticks lopen als je erin prikt.
  • Haal alle schalen uit de oven.
  • Dek de aardappelen af met aluminiumfolie.
  • Zet de appels op een schaal en dek ze ook af.
  • Haal de kip uit de schaal en zet ze even apart. Dek ook af.
  • Giet het braadvocht van de kip, samen met het vocht van de appels, de room en de overgebleven kippenbouillon door een zeef in een steelpan.
  • Breng alles aan de kook en laat de saus inkoken. Eventueel kan je ze een beetje binden met allesbinder.
  • Leg een drumstick op elk bord, samen met een appeltje en een goeie scheplepel aardappels.
  • Giet een beetje saus over de kip.


Geloof me, iedereen zal hiervan smullen.

Tip:
  • Dit is een ideaal gerecht om voor veel personen klaar te maken. Je kan alles mooi van tevoren klaar zetten en op het moment dat de gasten toekomen zet je alles in de oven. Terwijl alles gaart, drink je samen een lekker aperitief.

Lieve kookgroetjes van Katrijn !