Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

zondag 11 oktober 2015

Gegratineerde en gevulde pannenkoekjes met champignon-hammengsel

Een lekkere maaltijd die je toch even het gevoel geeft aan het snacken te zijn. Dat is dan lekker twee in één.
 
Dit recept vraagt een uurtje werk, maar is perfect van tevoren te maken zodat je het de dag erna maar even in de oven hebt te zetten.
 
Geef er een lekkere gemengde salade bij, zo krijg je een volwaardige maaltijd.
 

Recept: Gegratineerde en gevulde pannenkoekjes met
champignon-hammengsel



Ingrediënten voor 6 personen:


voor de pannenkoekjes

750 ml melk
4 eieren
300 g bloem
peper en zout
boter om te bakken

voor de saus

60 g bloem
60 g boter
600 ml melk
nootmuskaat
peper en zout

voor de vulling

500 g champignons
250 g extra  ham in reepjes
50 g gemalen oude kaas
peper en zout
1 el olijfolie

voor de afwerking

100 g ham in reepjes
150 g gemalen oude kaas



  • Verwarm de oven voor op 180 ° C.
  • Maak het beslag voor de pannenkoeken door alle ingrediënten te mengen en ze goed te mengen tot een glad vloeibaar beslag.
  • Laat het beslag een half uurtje rusten.

  • Ondertussen maak je de saus.
  • Smelt de boter in een pot en voeg de bloem toe. Roer alles goed tot een mooie roux. Laat het boter-bloemmengsel op een klein vuur even bakken tot je een nootjesgeur hebt (niet aanbakken).
  • Voeg op dat moment al roerend de melk toe. Roer stevig door zodat je geen klonters krijgt.
  • De saus zal vrij dik worden, dat is de bedoeling.
  • Smelt de kaas in de saus en roer goed door.
  • Kruid de saus met nootmuskaat, peper en zout.
  • Kuis de champignons en snij in kleine blokjes.

  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de champignonblokjes 5 minuutjes aan.
  • Voeg de ham toe en laat nog even verder bakken.
  • Kruid met peper en zout.

  • Voeg het champignon-hammengsel toe aan de saus. Meng goed.
  • Bak nu van het beslag dunne pannenkoekjes. Kies voor een kleinere pan, zo krijg je zeker 12 pannenkoekjes uit het beslag.

  • Laat de pannenkoekjes een beetje afkoelen voor je ze vult.
  • Leg een pannenkoek met de lichtste kant naar boven op je werkblad.
  • Schep een goed gevulde lepel vulling in het midden van de pannenkoek.
  • Vouw nu de zijkanten een beetje naar binnen over de vulling en rol de pannenkoek nu op of vouw hem dicht. Op deze manier kan de vulling niet weg uit je pannenkoek.

  • Doe dit voor alle pannenkoekjes of tot je vulling op is.
  • Leg zo telkens 2 gevulde pannekoekjes naast elkaar in een rechthoekig ovenschaaltje.

  • Strooi de overige hamreepjes bovenop de rolletjes en strooi er de gemalen kaas over.



  • Zet de schaaltjes nu een kwartiertje in de oven zodat alles goed kan doorwarmen.
  • Zet de laatste minuten de grill aan zodat je een mooi korstje krijgt.


Ik maakte een gemengde salade met rucola, romeinse sla, komkommerstukjes, tomatenreepjes, lente-ui en geroosterde pijnboompitten. Ik besprenkelde de salade met een beetje olijfolie, peper en zout.






Een beetje meer werk, maar de moeite van het werk waard. Zeker uitproberen dus !

Tip:
  • Wanneer je een gourmetstel hebt waar je ook mini-pannenkoekjes in kan bakken, dan maak je heel veel kleine pannenkoekjes.
  • Verdeel de vulling hierover en flap ze toe.
  • Ga verder op dezelfde manier te werk.
  • Zo heb je mini-flapjes voor een lekker hapje of voorgerechtje.


Lieve kookgroetjes van Katrijn !