Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

zaterdag 3 oktober 2015

Herfstsalade met vijg en camembert

Vijgen zijn niet ieders favoriet, nochtans is dit herfstfruit een heerlijke zoete delicatesse.
 
Het is één van de oudste gekende vruchten. Reeds 9000 jaar geleden at men vijgen. Ze werden toen verbouwd in de Jordaan-vallei.
 
Vroeger werden ze voornamelijk in het zuiden geteeld, maar nu worden ze ook in België en Nederland aangeplant.
 
Vijgen bevatten veel vitamine B6 en Kalium. 
Vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand en het helpt om heel wat omzettingsprocessen in ons lichaam vlot te laten verlopen.
Kalium is onder andere belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels. Het zorgt ook voor een normale hartslag en het regelt de bloeddruk.
 
Allemaal redenen om vijgen eens meer op het menu te zetten.

Recept: Herfstsalade met vijg en camembert



Ingrediënten voor 4 personen:


8 blauwe vijgen (goed rijp)
1 volledige camembert président
1 appel
1 peer
het sap van een halve citroen
1 pluot pruimpje
een klein zakje gemengde krulsla
2 kropjes witloof
een handje rozijnen
een handje walnoten
een handje pompoenpitten
1,5 el mayonaise
een scheutje natuurazijn
peper en zout
10 kleine takjes tijm
12 sneetjes Zwartewoudham
1 el perenstroop
4 el balsamicoazijn
peterselie
4 sneden toastbrood
2 sneden rozijnenbrood

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 15 minuten

  • Verwarm de oven op 160 ° C.
  • Maak een kruislingse insnede in de vijgen, maar snij niet tot beneden.

  • Snij de camembert in 16 stukken.
 
 

  • Steek in elke vijg een stukje camembert en een klein takje tijm.



  • Hak de blaadjes van de overige 2 takjes tijm fijn en zet apart.
  • Kuis het witloof en snij fijn.

  • Meng het witloof met een scheutje natuurazijn, peper en zout en de mayonaise.
  • Meng er de gehakte tijm onder.
  • Hak de walnoten en doe bij het witloof samen met de rozijnen.
  • Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan en voeg ze ook toe aan het witloof.

  • De het sap van de halve citroen in een mengkom.
  • Snij de appel en de peer in 4 en verwijder het klokhuis. Snij in dunne partjes.
  • Meng de fruitschijfjes met het citroensap.

  • Snij langs de pit weg, dunne schijfjes van het pruimpje.

  • Verwijder de vetrand van de ham.
  • Hak de peterselie.
  • Toast de sneetjes toastbrood en snij schuin in 2 driehoekjes.
  • Zet de vijgen gedurende een tiental minuten in de warme oven tot de kaas mooi smelt.

  • Doe de perenstroop samen met de balsamico in een steelpan en smelt de stroop al roerend op een klein vuurtje.

  • Dresseer je bord.
  • Leg de 2 driehoekjes toast links onder en beleg ze met de sneetjes ham. Werk af met de pruimenschijfjes.
  • In de hoek rechts boven leg je appel - en peerschijfjes.
  • Links boven dresseer je de sla en de witloofsalade.
  • Rechts onder leg je nog 2 driehoekjes camembert.
  • Plaats de warme vijg in het midden (de andere kan achteraf nog worden bij genomen) en lepel er een beetje stroopsaus rond en over.
  • Geef er een half rozijnenboterhammetje bij.
  • Ga even over je bord met de pepermolen.
  • Werk af met wat gehakte peterselie.


Het lijkt heel veel werk, maar in een half uurtje zet je deze herfstsalade op tafel.

Tip:
  • Maak deze salade in een kleine versie. Zo heb je snel een heerlijk voorgerecht.

Veel kookplezier !

Lieve groetjes van Katrijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten