Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

donderdag 17 december 2015

Vanillebavarois met peer en chocolade: mijn kerstdessert !!!

Een moderne versie van poire belle Hélène, dat is wat ik als dessert geef met kerstavond.

Dit is geen zwaar zoet dessert, waarvan je overladen de tafel zal verlaten. Het is een mooie afsluiter van hopelijk een gezellige avond.

Recept: Vanillebavarois met peer en chocolade



Ingrediënten voor 6 glaasjes:

6 volkoren biscuits / speculoos
3 blaadjes gelatine
3 dl volle melk
2 vanillestokjes
5 eieren
70 g kristalsuiker
3,5 dl volle room
1 stevige peer
een nootje boter
een snuifje kaneel
een scheutje water
een reepje donkere chocolade om te raspen
100 g donkere chocolade om te smelten
250 ml lightroom
6 mooie glazen
langwerpige borden

Voorbereiding : 30 minuten
Bereiding en koeltijd: 2 à 4 uur
Op het moment zelf:5 minuten

  • Doe de koekjes in een zipzakje en plet de koekjes tot kruimels door er met een deegroller over te gaan.
  • Week de gelatine in koud water
  • Doe de melk in een pannetje, samen met de opengesneden vanillestokken.
  • Scheid de eieren en doe de dooiers samen met de suiker in een kom.
  • De eiwitten kan je later gebruiken voor een andere bereiding. Vries ze eventueel in.
  • Klop de room half stijf (yoghurtdikte).
  • Doe de lightroom samen met de 100 g donkere chocolade in een pannetje.
  • Rasp het reepje chocolade boven een kommetje.
  • Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
  • Doe de peer samen met een scheutje water, een snuifje kaneel en een nootje boter in een microgolfovenschaaltje.
  • Klop de eidooiers met de suiker tot een ruban. Dit is een schuimige witte massa die je verkrijgt door goed te kloppen. Gebruik eventueel een elektrische klopper.
  • Warm nu de melk goed op. Breng ze niet aan het koken, maar maak ze wel heet.
  • Smelt de geweekte gelatine (eerst goed uitknijpen) in de melk. Meng goed.
  • Verwijder de vanillestokken uit de melk en giet een klein beetje van de melk bij de ruban. Roer goed los en voeg dan de ruban bij de warme melk in het pannetje.
  • Zet terug op een zacht vuur en roer goed. Laat niet koken of alles gaat schiften en dan is je werk voor niks geweest.
  • Roer tot de bavarois gaat dikken en je er mooie lijnen in kan trekken.
  • Laat een beetje afkoelen.
  • Roer er de opgeklopte room door.
  • Doe in elk glaasje een beetje koekkruimels op de bodem.
  • Giet hierop wat bavarois.
  • Laat nu een aantal uren opstijven in de koelkast.
  • Ondertussen smelt je de chocolade in de room. Laat de saus afkoelen met een folie erover, zo komt er geen velletje op de saus.
  • Zet de peer 2 minuten op medium in de microgolfoven. De peer moet nog bite hebben.
  • Op het moment zelf strooi je een beetje geraspte chocolade bovenop de bavarois.
  • Hierop doe je een schepje peer.
  • Hierop nog een beetje chocoladerasp.
  • Doe wat saus in een klein kannetje en zet het naast het glaasje.


Smakelijk !!!

Fijne kerst !!! Liefs van Katrijn