Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

dinsdag 5 januari 2016

Driekoningenmadeleines

Omdat het niet altijd een klassieke Driekoningentaart hoeft te zijn, heb ik vandaag voor jullie het recept van mijn Driekoningenmadeleines.

Ik verberg er ook een noot in, zodat het net lijkt als met de taart. Wie het madeleintje met de noot heeft mag op Driekoningendag kiezen wat hij of zij graag wil eten.

Bak er lekker veel, zo heb je ook de dagen erna nog een lekker snoepertje achter de hand.

Recept: Driekoningenmadeleines




Ingrediënten voor 25 madeleines:

150 g bloem (kies glutenvrije bloem indien nodig)
150 g boter (kies lactosevrije boter indien nodig)
100 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
3 eieren
2 eetlepels vloeibare honing
1 vanillestok
1 kl bakpoeder
de zeste van 1 goed gespoelde citroen
1 snuifje zout
een hazelnoot

een spuitzak
een grote mengkom
elektrische klopper of een keukenmachine
een pannenlikker
madeleinebakvorm (siliconen is heel handig en hoef je niet in te vetten)

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 10 à 15 minuten



  • Doe de boter in een steelpan en smelt ze op een zacht vuurtje. Laat een beetje afkoelen.
  • Doe de suiker, de vanillesuiker, het snuifje zout en de citroenzeste in een mengkom.
  • Snij de vanillestok in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het bij de suiker in de kom.
  • Voeg de eieren toe en klop alles mooi wit en schuimig.
  • Voeg de iets afgekoelde boter toe en klop opnieuw goed door tot een luchtige massa.
  • Voeg nu de honing toe en klop verder.
  • Doe de bloem en het bakpoeder samen door een zeef en zeef dit boven de mengkom.
  • Meng de bloem onder de rest tot je een mooi glad deeg krijgt.
  • Doe het deeg in een spuitzak en verdeel het deeg over de vormpjes.
  • Steek in 1 vormpje een hazelnoot en zorg dat ze goed in het deeg verborgen zit.
  • Bak de madeleines ongeveer 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200° C.
  • Als je erin prikt met een metalen prikker en deze komt er droog uit, dan zijn ze goed.
  • Laat ze zeker niet te ver garen anders zijn ze te droog.
  • Haal ze uit de oven en laat ze een beetje afkoelen in de vorm.
  • Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster voor je ze in een bewaardoos doet.


Wie wordt koning of koningin voor één dag?

Smullen maar !!

Lieve kookgroetjes van Katrijn !!