Winter, koud....stoemp.
Stoemp, stamppot, het gaat niet om hoe je het noemt, maar het gaat erom dat het elke keer weer zo gigantisch lekker is.
Wie herinnert zich niet het moment uit zijn/haar kindertijd waarbij mama vakkundig een putje maakte in je stoemp en daarin dan een mooie, volle bruine saus liet lopen.
Stoemp moest je niet stijlvol eten, daar moest je een prakje van maken en daar mocht je naar hartenlust grote lepels van scheppen.
Van zo'n bord lekkers kreeg je het onmiddellijk weer warm als je uit de vrieskoude kwam.
Stoemp staat er ook om bekend niet echt licht te zijn. De stoemp die ik vandaag voor jullie maak beweert nochtans het tegendeel.
De stoemp van vandaag is op basis van zoete aardappelen of bataten.Vanuit Zuid-Amerika veroverde de bataat de wereld. Door de Spanjaarden en de Portugezen vond hij de weg naar Aziƫ en door de Indianen kwam hij in Noord-Amerika terecht.
Zoete aardappelen zijn heel gezond. Ze bevatten veel vitamine A, B en C. Ze bevatten veel meer complexe koolhydraten dan gewone aardappelen. Deze worden trager opgenomen in je bloed dan snelle koolhydraten. Je bloedsuikerspiegel gaat hierdoor minder schommelen. Hierdoor zal je minder snel weer honger krijgen.
De zoete aardappel is helemaal thuis in een gezond dieet.
Recept: Stoemp van zoete aardappel met 2 groenten, rode ui en spekjes
Laat jullie niet afschrikken door de kleuren van dit gerecht. De smaak is overheerlijk.
Kcal: 544, E:17.7g, KH:43.8g waarvan 18.1g suikers, Vezels:12g, V:30.4g waarvan 8.1g verzadigd
De spekjes kan je vervangen door gerookte tofu als je het liever veggie wil.
Wil je liever geen spek eten, vervang het dan door gekookte hamblokjes. Dat levert je 150 Kcal winst en 15 g minder vet op. Maar denk eraan, eens spek eten mag als je het maar niet alle dagen doet.
Ingrediƫnten voor 4 personen
3 rode uien
250 g magere spekreepjes
0,5 el olijfolie
1 kg zoete aardappelen
300 g boerenkool fijn gesneden (voorverpakt)
300 g witte kool fijn gesneden (voorverpakt)
een scheutje magere melk
nootmuskaat
peper en zout
2 el grove mosterd
250 ml water
basis voor bruine saus (Knorr mix natriumarm)
25 g Alpro soja margarine
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 30 minuten
- Schil de zoete aardappelen en snij ze in blokjes.
- Doe ze samen met de boerenkool en de witte kool in een grote pot.
- Zet net onder water en breng aan de kook.
- Laat alles gedurende ongeveer 20 minuten goed garen.
- Schil ondertussen de rode uien en snipper ze fijn.
- Verwarm een el olijfolie in een pan en bak de spekjes samen met de ui.
- Dek de pan af en hou warm.
- Giet de stoempgroenten af en vang een beetje kookvocht op.
- Meng het kookvocht samen met de melk onder de groenten en stamp ze fijn met een pureestamper.
- Kruid de stoemp met peper en zout en nootmuskaat.
- Roer de mosterd onder de stoemp.
- Maak de saus klaar volgens de verpakking samen met de Alpro (25 g is echt genoeg, 50 g zoals op het pakje maakt de saus te vet) en het water.
- Schep een goeie portie stoemp in een diep bord.
- Verdeel het ui-spekmengsel over de stoemp en serveer er saus bij.
En hoor.........ssssssssssst, stilte....enkele het getik van bestek tegen de borden........genieten !
Lieve kookgroetjes van Katrijn!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten