Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

woensdag 20 januari 2016

Light en lekker: zoetzure kipschotel

Ongeveer 500 Kcal, ideaal voor een lichte lunch  of avondmaal.

Zoetzuur is zalig. Niet dat kunstmatige zoetzuur uit een bokaal, neenee zelfgemaakt zoetzuur. Het is gewoon een kwestie van de juiste balans vinden.

Het receptje dat ik vandaag voor jullie maak heeft deze balans. Niet te zoet, niet te zuur, zo hoort het te zijn, precies in evenwicht.

Recept: Zoetzure kipschotel



Ingrediënten voor 4 personen:

4 kipfilets in blokjes gesneden
2 el sesamolie
2 el rijstazijn
4 el olijfolie
een scheutje lauw water
1 el maïzena plus
peper en zout

1 kleine ui
1 groene paprika
1 rode paprika
2 stengels groene selder
100 g peultjes
1 dunne wortel of een halve dikke
een klein blikje ananasstukjes op sap
2 el olijfolie

2 el tomatenpuree
250 ml kippenbouillon (mag van een blokje)
1 el maïzena
2 el sojasaus
2 el rijstazijn
peper en zout

een beetje sesamzaad

rijst, couscous of noedels om erbij te serveren

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 15 minuten

  • Meng de sesamolie, rijstazijn, olijfolie, lauw water, peper en zout en maïzena. Roer dit tot een papje. Deze marinade zal ervoor zorgen dat de kip super zacht wordt.
  • Doe de kippenblokjes in het papje en meng goed zodat elk kippenstukje goed bedekt is. Laat dit een half uurtje marineren.
  • Breng ondertussen een ruime pot gezouten water aan de kook.
  • Schil de ui, snij doormidden en dan in boogjes. Haal de verschillende uilagen uit elkaar.
  • Kuis de paprika's en snij ze in hapklare stukken.
  • Kuis de selder en snij in boogjes.
  • Kuis de peultjes en snij in schuine stukken.
  • Schil de wortel en snij in blokjes.
  • Giet de ananas af, maar vang het sap op.
  • Doe de kip in het kokende water. Laat 2 minuten zacht pruttelen, niet langer en giet dan af. Zet de kip opzij.
  • Meng de tomatenpuree, de kippenbouillon, de maïzena, de sojasaus en de rijstazijn tot een sausje.
  • Verwarm de olijfolie in een wok.
  • Stoof de ui aan. Voeg dan de groenten toe en roerbak ze beetgaar.
  • Voeg de kip toe en bak nog even verder.
  • Voeg nu het tomatensausje toe en laat 2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kruid bij met peper en zout en voeg eventueel nog een beetje kippenbouillon toe als je te weinig vocht hebt.
  • Voeg de ananasstukjes toe en roer alles goed om.
  • Dek de wok af en laat nog een minuutje verder garen.
  • Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
  • Strooi dit net voor het serveren over de kipschotel.
  • Dien dit gerecht op met rijst, couscous of noedels.


Dit keer geen nummertje 61 van de afhaalchinees, maar zelfgemaakte zoetzure kipschotel. Niet alleen je gezin, maar al je gasten zullen dit graag lusten.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!