Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

donderdag 7 januari 2016

Gestoofde savooikool met gepofte krieltjes en schijfjes witte pens

Savooi is net als andere koolsoorten een goede bron van vitaminen en mineralen. Het levert je veel vitamine C in de wintermaanden.
Het blad van de kool ziet er niet echt sierlijk uit, maar de smaak van de kool is enorm lekker. Je kan ze op z'n eentje maken of in een stoofpotje doen met andere groenten zoals raapjes.
Als je de kool kookt, doe dan een koffielepel komijnzaad in je kookwater. Dit zorgt ervoor dat je geen vervelende geurtjes krijgt in huis tijdens het bereiden. Ook helpt de komijn tegen winderigheid, wat nogal eens voorkomt na het eten van kolen.

Recept: Gestoofde savooi met gepofte krieltjes en schijfjes witte pens





Ingrediƫnten voor 4 personen

1 kleine savooikool
1 kg krielaardappeltjes
4 witte pensen
1 sjalot
peper en zout
nootmuskaat
1 kl komijnzaad
3 el olijfolie
1 el knoflookolie (die je zelf maakt)
een nootje boter
enkele takjes tijm
grof zeezout

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding en oventijd: 40 minuten

  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand (bij mij is dat 250°C).
  • Spoel de krieltjes grondig en borstel ze proper.
  • Leg ze in een ovenschaal en doe er 2 el olijfolie en de knoflookolie bij.
  • Leg de tijm ertussen en schep alles goed om zodat elk krieltje met wat olie is bedekt.
  • Zet in de warme oven voor ongeveer 40 minuten. Schep tussendoor wel eens om.
  • Snij ondertussen de savooikool in 4 en verwijder het harde stuk in het midden. Verwijder het buitenste blad. Snij de stukken in fijne repen.
  • Doe de savooi samen met gezouten water en het komijnzaad in een grote pot en breng aan de kook. Laat een vijftal minuten koken tot de reepjes beetgaar zijn. Giet ze af.
  • Schil de sjalot en snij hem fijn.
  • Smelt de boter in de kookpot en stoof de sjalot aan.
  • Voeg de savooi toe en kruid met peper en zout en nootmuskaat. Roer alles goed om.
  • Verwijder het vel van de pensen en snij ze in schijfjes.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een pan en bak de schijfjes mooi bruin aan beide kanten.
  • Haal de krieltjes uit de oven en duw er even op met een vork zodat ze wat open poffen. Zet ze nog een vijftal minuten in de uitgeschakelde oven.
  • Dresseer nu je borden.
  • Leg in het midden een scheplepel savooi en daarop enkele schijfjes witte pens.
  • Leg er enkele gepofte krieltjes naast en bestrooi de krieltjes met een beetje grof zeezout.


Boerenkost op een sjieke manier geserveerd. Zeg nu zelf, wie lust dit nu niet?

Smakelijk !!

Lieve kookgroetjes van Katrijn !!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten