Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

vrijdag 4 september 2015

Veggie-lasagne (gluten- en lactosevrij)

Het was een hele uitdaging maar wel een fijne. Een tijdje geleden kreeg ik de vraag om een veggie-lasagne te maken die ook nog eens glutenvrij én lactosevrij moest zijn.

In eerste instantie dacht ik, mensen kunnen toch pech hebben. Nu, wat later zie ik het als een nieuwe kans. Het opent weer nieuw mogelijkheden.  Op een andere manier moeten koken prikkelt de creativiteit.

Het heeft me geleerd om bewust op zoek te gaan en aan de slag te gaan met puurdere ingrediënten zonder toevoegingen.

Voor ik jullie het recept geef, vertel ik jullie eerst kort iets meer over wat gluten en lactose nu precies zijn.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die een skelet vormen in brood, gebak, koekjes,...In dit skelet wordt lucht gevangen waardoor je baksels luchtig worden. Het skelet zorgt er ook voor dat je gebak bijeen blijft.

Het is dus op deze gluten dat mensen met een intolerantie reageren. De gluten veroorzaken een reactie in de dunne darm, waardoor de darmvlokken worden aangetast. Deze vlokken zijn heel belangrijk omdat daar de voedingstoffen worden opgenomen in het lichaam. Wanneer dat niet kan gebeuren krijgen mensen met een intolerantie tekorten aan mineralen en vitaminen. Vaak vermageren ze ook.
De ene reageert niet zo snel, de andere reageert op de minste aanwezigheid van gluten.

Waarin zitten gluten?

Gluten zitten in alles waarin tarwe, gerst, spelt, rogge, durum, kamut en triticale is verwerkt. Ook haver is vaak niet meer 100% glutenvrij. Haver dat van nature wel zuiver is, wordt vaak verwerkt in fabrieken waarin ook andere granen worden verwerkt. Hierdoor wordt de haver besmet met gluten. Als je haver wil eten, kijk dan zeker dat hij 100% glutenvrij is.
Gluten zitten ook vaak verborgen onder een andere naam in producten. Soms lees je moutsiroop, bindmiddel, plantaardige vezels, plantaardige eiwitten... Let hiermee op.
Ook de vleesvervanger seitan is op basis van tarwe.
Om helemaal zeker te zijn kies je voor producten waarop het glutenvrije logo staat.

Waarop let je nog?

  • Hou de bereiding van glutenvrije maaltijden gescheiden van gewone maaltijden, dit om besmetting te voorkomen.
  • Frituur gewone kroketten en glutenvrije in een aparte frituurpan.
  • Gebruik ook aparte lepels om in een glutenvrije saus of soep te roeren.

Wat is lactose?

Lactose is melksuiker dat in ons lichaam wordt afgebroken door het enzym lactase. Wanneer dit niet gebeurt ontstaat er een intolerantie. De lactose komt onverteerd in de dikke darm en trekt hier vocht aan. Hierdoor krijgen de mensen met een intolerantie diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, krampen,...
Er bestaan pilletjes met lactase waardoor lactose beter wordt verdragen. Deze helpen echter niet voor iedereen.

Waarin zit lactose?

Koemelk, geitenmelk, schapenmelk en paardenmelk zijn grote boosdoeners. Alle producten die hiervan zijn afgeleid kunnen voor problemen zorgen.
Oude kazen geven minder klachten dan jonge kazen. Yoghurt geeft minder last omdat yoghurt zelf ook lactase bevat wat de vertering van lactose helpt.

Waar let je op?

  • Kijk uit naar producten met het lactosevrij logo
  • Vervang melkproducten door sojaproducten.
  • Kies lactosevrije kaas, bvb van Dilea (www.dilea.be).
  • Lees goed etiketten en kijk of er geen verborgen lactose in zit onder een andere naam zoals wei, weipoeder, caseïne,...


Met deze theorie moest ik dus aan de slag.

Goed nadenken en uitproberen heeft een lekker recept opgeleverd. Mijn lieve buurvrouw was testpanel. Bedankt daarvoor.

Recept: Veggie-lasagne
(gluten -en lactosevrij)

Ingrediënten voor 4 personen:




Voor de tomatensaus

1 kg rijpe tomaten in stukken
1 dikke wortel, geschild en in stukjes
2 stengels bleekselderij in stukjes
1 glutenvrij groentebouillonblokje van Damhert
2 el tomatenpuree
1 kl xanthaangom (plantaardig en kcal-arm bindmiddel), ik koop deze online op www.pit-pit.com

Voor de groentemengeling




1 gesnipperde ui
1/4 rode chilipeper, ontpit en gehakt
2 teentjes knoflook, geschild en gehakt
1 kl gedroogde rozemarijn
1 kl gedroogde marjolein
350 gram kastanjechampignons in stukjes
1/8 pompoen, geschild, ontpit en in blokjes
1 rode paprika in blokjes
2 stengels bleekselderij in blokjes
1/2 preiwit in kleine stukjes
peper en zout
2 el Alpro soja vloeibaar bakken en braden

Voor de opbouw

250 gram spinazieblaadjes, gespoeld en van steeltjes ontdaan
18 courgetteschijfjes van een paar mm dik
16 glutenvrije lasagnevellen

Voor de afwerking

250 gram lactosevrije gemalen kaas
2 glutenvrije crackers volledig verkruimeld voor extra crunch
een handvol pijnboompitten


  • Voor de saus doe je alles behalve de xanthaan in een grote pot.
  • Voeg 1 cm water toe en zet op een zacht vuurtje.
  • Laat alles pruttelen tot het goed gaar is.
  • Haal de groenten door een roerzeef (passe-vite). Zo krijg je een hele gladde saus.
  • Doe de saus terug in de kookpot en voeg de xanthaangom toe.
  • Mix met de staafmixer, zo krijgt de xanthaan zijn bindingskracht.
  • Zet de saus apart.


  • Voor de groentemengeling smelt je eerst 2 el Alpro vloeibaar in een sauteuse met deksel.
  • Voeg de ui, look en chili toe samen met de gedroogde kruiden en laat even stoven.
  • Voeg dan alle andere groenten toe en kruid met peper en zout.
  • Zet het deksel op de pan en laat de groenten op een klein vuur beetgaar worden.
  • Wanneer ze klaar zijn, haal je het deksel van de pan en laat je het mengsel even afkoelen.
  • Zet de groenten apart.


  • Verwarm je oven op 180°C (hete lucht)

  • Voor de samenstelling van de lasagne schep je eerst één pollepel saus op de bodem van een vuurvaste schaal.
  • Leg hierop 4 lasagnevellen.
  • Schik hierop 1/3 van de spinazie en daarop 6 courgetteschijven in 2 rijtjes.
  • Schep hierop 1/3 van de groenten.
  • Lepel er saus over en dek af met 4 nieuwe lasagnevellen.
  • Doe zo verder.
  • Eindig met lasagnevellen. Duw deze goed aan, zodat alles wat vaster op elkaar komt te zitten.
  • Giet hierover rijkelijk saus.
  • Bestrooi de toplaag nu met de gemalen kaas en de crackerkruimels.
  • Werk af met de pijnboompitten.
 
 


  • Zet de schaal in de warme oven en bak een half uurtje.
  • Zet de laatste minuten je grill aan voor een extra knapperig korstje. Blijf wel in de buurt want nootjes verbranden snel.



  • Haal uit de oven en laat ene paar minuten rusten.
  • Snij in porties en serveer.

Tip:

  • Varieer de groentemengeling. Laat de seizoenen je inspiratiebron zijn.
  • Maak een dubbele portie lasagne en vries in in deeltjes. Zo heb je steeds iets lekkers achter de hand als het eens snel moet gaan.

Dit gerecht vraagt wel wat tijd, maar ik verzeker je dat het de moeite waard is.

Veel kookplezier en tot snel

Lieve groeten van Katrijn







2 opmerkingen: