Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

woensdag 30 september 2015

Melanzane alla Parmigiana (veggie)

Aubergines...de ene is er fan van , de andere vindt het maar niks. Te weinig smaak, te bitter, wat maak je daar nu mee....veel gehoorde reacties en vragen.
 
Nochtans is aubergine een hele veelzijdige vrucht die sowieso thuis hoort in de zuiderse en oosterse keuken. Je leest het goed. Aubergine is net als de tomaat en de paprika een vrucht afkomstig van de nachtschadefamilie.
 
Ratatouille, moussaka, gevulde aubergine zoals bij imamabayildi (Turks) , in curry 's, auberginerolletjes, noem maar op. Zowel met vlees als in vegetarische gerechten voelt aubergine zich goed.
Deze prachtige paarse vrucht is van alle markten thuis.
 
De aubergine wordt beter niet rauw gegeten. Hij bevat stoffen die maag- en darmklachten veroorzaken.
 
In de Middeleeuwen brachten de Arabieren de aubergine mee naar Spanje. Van daaruit heeft hij heel Europa veroverd.
In het Oosten is de aubergine ook al eeuwen bekend.
 
Rijpe aubergines kan je herkennen aan de dieppaarse, bordeaux kleur. Ze mogen een zachte glans hebben. Wanneer ze teveel glanzen, wijst dit erop dat er sproeimiddelen zijn gebruikt. Als je kiest voor biologisch ben je er zeker van dat er geen ongezonde extraatjes op je vrucht zitten.
 
Bewaar ze nooit in de koelkast, maar op een donkere, koele plaats. Door te lage temperaturen zal de aubergine slap worden.
 
Aubergines bevatten veel Kalium, Calcium en Magnesium. Sporters hebben er dus baat bij om regelmatig aubergines op het menu te zetten. Magnesium is een super middeltje om de spieren te ondersteunen.


Recept: Melanzane alla Parmigiana (veggie)



Ingrediënten voor 4 personen:

3 stevige aubergines



2 blikken tomatenstukjes van 400 gram (best bio)
1 ui
3 teentjes look
een handvol basilicumblaadjes
peper
100 g geraspte Parmezaanse kaas
375 g mozzarella (3 bolletjes)
een 15-tal kerstomaten
olijfolie

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten


  • Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht)
  • Snij de aubergine in de lengte in smalle repen van 0,5 cm dikte.
  • Leg de repen in een vergiet en bestrooi ze laag per laag met zout. Op deze manier trekt overtollig vocht uit de vrucht en verdwijnt ook de bittere smaak. Laat de aubergine een kwartiertje staan.

  • Schil de ui en de look en snipper alles fijn.

  • Scheur de basilicumblaadjes in stukjes.
  • Snij de mozzarella in dunne plakjes
  • Halveer de kerstomaten.
  • Spoel de auberginerepen onder stromend water en dep ze droog.
  • Verwarm olijfolie in een grote koekenpan en bak de repen in porties aan beide kanten mooi bruin. Aubergine slorpt heel wat olijfolie op, dus je zal telkens opnieuw een beetje in je pan moeten doen om een nieuwe portie te bakken. Leg de gebakken repen op keukenpapier.
  • Verwarm 2 el olijfolie in een sauteusepan en stoof de ui en de look aan.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en kruid met peper.
  • Laat een 5-tal minuten sudderen. Zet apart.
  • Vet een ovenschotel in met een beetje olijfolie en leg er een laagje gebakken auberginerepen in.
  • Giet er een derde van de tomatensaus over.
  • Leg daarop een derde van de mozzarella en bestrooi met een vierde van de Parmezaanse kaas.

  • Strooi er een beetje basilicum over en dek af met auberginerepen.
  • Bouw op dezelfde manier verder en eindig met auberginerepen.
  • De bovenste laag beleg je met de gehalveerde kerstomaten.
  • Strooi er de laatste basilicum over en bestrooi met de laatste Parmezaanse kaas.
 
 

  • Zet een half uur in de voorverwarmde oven.
  • De laatste minuten zet je de grill aan om een mooi korstje te krijgen.

  • Laat een kwartiertje afkoelen.
  • Snij in stukken en serveer.


Tip:
  • Geef er gegrild stokbrood bij en/of een gemengde salade.
  • Maak dit als voorgerecht in individuele porties. Vorm er dan een mooi torentje van.
  • Ook koud is dit superlekker
  • Maak de schotel een dag van tevoren klaar en zet koel weg. De dag zelf warm je ze dan 20 minuutjes op in een warme oven van 200°C. Om er dan voor te zorgen dat de bovenkant niet verbrandt, dek je de schotel af met aluminium.


Na dit vegetarische gerecht zeg je nooit meer dat aubergine maar zo zo is.

Lieve kookgroetjes van Katrijn !





2 opmerkingen: