Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

woensdag 2 september 2015

Paella: surf en turf avant la lettre.

Paella, wie lust het niet? Een zalige, zonnige schotel die vele varianten kent, zelfs in uitspraak. Pajella, paelja, maar de enige echte is paeija.

Vandaag ga ik geen tips geven, geen raad of adviezen, gewoon paeija.....

Niet de enige echte, maar mijn eigen versie....


Recept: Paella





Ingrediënten voor 8 personen:

Voorbereiding en bereidingstijd: ongeveer 50 minuten

400 gram rondkorrelige rijst (type arborio)
800 ml groentebouillon of kippenbouillon
5 el olijfolie
1 busje saffraandraadjes geweekt in een scheutje lauw water
peper en zout
paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes
1 dikke ui gesnippererd
2 teentjes look, geschild en gehakt in grove stukken
3 paprika's in verschillende kleuren, gekuist en in blokjes
150 gram schelperwten of boontjes, gekuist en in stukken
250 gram kerstomaten, gehalveerd
300 gram scampi, gepeld en ontdarmd
250 gram gekookt mosselvlees of 1 kg mosselen in de schelp gekookt.
8 stevige kippenboutjes
kippenkruiden
250 gram chorizo in blokjes
kappertjes om af te werken, uitgelekt
partjes limoen om af te werken

1 grote paellapan





  • Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan.
  • Kruid de kippenbouten met kippenkruiden en bak ze aan in de hete olie.
  • Wanneer ze krokant gebakken zijn, zet je ze in een voorverwarmde oven op 140 °C (hete lucht).
  • Bak in het braadvet van de kippenbouten de chorizoblokjes. Je zal zien dat de chorizo heel veel olie lost. Schep de chorizo op keukenpapier en hou apart.
  • Verwarm de paellapan en voeg de olijfolie toe.
  • Stoof de ui met de look glazig op een zacht vuur.
  • Voeg de rijst toe en laat glazig worden.
  • Blus met de bouillon, zet je vuur hoger en breng de bouillon aan de kook.
  • Voeg de saffraan toe met het weekvocht.
  • Wanneer de bouillon kookt voeg je de paprikablokjes toe, laat 2 minuten mee sudderen.
  • Voeg vervolgens de schelperwten of boontjes toe .
  • De bouillon is nu bijna helemaal opgenomen, nu kan je het blik tomatenblokjes toevoegen.
  • Kruid met peper en zout en paprikapoeder.
  • Wanneer de rijst bijna gaar is voeg je de scampi toe.
  • Voeg als alles gaar is de uitgebakken chorizo en het mosselvlees toe.
  • Roer alles goed om en laat nog even op een klein vuur staan zodat alle vocht mooi wordt opgenomen.
  • Leg de gare kippenboutjes mooi op de rijst.
  • De holte in het midden vul je op met de kerstomaten.
  • Bestrooi met kappertjes en leg de partjes limoen tussen de boutjes.





Tip:
  • Zeevruchten en groenten kunnen naar smaak worden afgewisseld.
  • Wanneer je mosselen in de schelp koopt, voeg je ze een paar minuten voor het einde van de gaartijd toe, zodat ze de tijd nog hebben om mooi open te gaan. Mosselvlees dat reeds vooraf gekookt is voeg je pas op het einde toe, want anders wordt het taai bij verwarmen (dit geldt trouwens voor alle zeevruchten).


Veel kookplezier en tot snel

Lieve groeten Katrijn