Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

maandag 31 augustus 2015

Bloemkoolcrèmesoep met knapperige roosjes en chorizosnippers.

De koningin onder de kolen: Bloemkool.
 
Bloemkool is de lichtst verteerbare kool van alle koolsoorten. Ze bevat veel vitamine C (wel 80 mg/100 gram groente) en is goed voor de slanke lijn. Met 24 Kcal / 100 gram draagt ze zorg voor je lichaam.

Bloemkool, bij de meesten onder ons staat ze regelmatig op tafel. Vaak veel te ver gekookt en nog weinig smaakvol. Dit terwijl de groente net zoveel smaak bevat als je ze lichtjes knapperig laat.

Serveer ze met een vers gemaakte bechamelsaus en geef je geld niet uit aan pakjespoedersaus. Het vraagt iets meer tijd, maar je zal zo blij zijn als je proeft wat een verse saus met je bloemkool doet.

Serveer ze rauw, fris en knapperig met verse cocktailsaus als dip.

Serveer ze gebakken in de wok, bestrooid met currypoeder en komijnzaadjes.

Serveer ze geroosterd in de oven.

Serveer ze zoals ik hier ga doen in soep.

Serveer ze op duizend en één manieren en je zal proeven dat bloemkool zoveel meer is dan een doordeweekse kool.

Aan de slag nu !

Recept: Bloemkoolcrèmesoep
met knapperige roosjes en chorizosnippers


Ingrediënten voor 3 liter soep (12 porties):








1 preiwit
4 stengels bleekselderij
1 bloemkool
1 middelgrote ui
2 groentebouillonblokjes
2,5 l water
peper en zout
1 el zachte mosterd
1 kl komijnzaadjes
1 groot takje tijm
1 laurierblad
10 sprietjes bieslook.
250 ml light room
200 gram chorizo in plakjes
3 el Alpro soja vloeibaar



  • Kuis alle groenten. Snij de prei in ringen, de selder in blokjes en 3/4 van de bloemkool in stukken. 1/4 van de kool verdeel je in hele kleine roosjes. Snipper de ui.
  • Smelt de Alpro soja in een grote pot en stoof hierin de ui aan tot hij glazig is.
  • Strooi de komijn over de ui en stoof mee aan.
  • Voeg de preiringen, de selder en de bloemkoolstukken toe en laat even zweten op een zacht vuur.
  • Voeg het laurierblad en de tijm toe.
  • Giet het water over de groenten en voeg de bouillonblokjes toe.
  • Zet je vuur nu hoog.
  • Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
  • Meng de room met de mosterd en giet op het einde in de soep. Laat even meekoken.
  • Haal laurierblad en tijm uit de pot.
  • Haal de soep door de blender.
  • Kruid met peper en zout naar smaak.
  • Voeg nu de kleine roosjes toe aan de soep en laat nog 2 minuten doorkoken.
  • Sluit de kookpot zodat de soep warm blijft.
  • Snij de chorizo in reepjes en bak ze in een droge koekenpan knapperig.


  • Leg een schepje chorizo en wat gesnipperde bieslook in het midden van je soepbord en giet er soep rond.
  • Serveer met sneetjes geroosterd stokbrood


Tip: 

  • Bloemkool laat zich ook perfect combineren met venkel. Laat de selder dan weg. Venkel is volop verkrijgbaar van juni tot november. Venkel geeft je soep een fijne anijssmaak. Werk je soep dan af met gesnipperd venkelgroen.

Veel kookplezier bij het begin van een nieuwe week.

Lieve groetjes van Katrijn