De tijd van enkel boterhammen met choco voor ontbijt ligt al even achter ons.
Maïsgiganten overstelpen ons de laatste decennia met vlokken, balletjes, korreltjes in allerlei geuren, kleuren en smaken. En ook al weten we dat dit boordevol suiker zit, toch laten we ons regelmatig verleiden tot deze zoete zonde.
Grote koekjesnamen zweren nu bij ontbijtkoeken. Ze zien er leuk uit en soms zit er zelfs een aantrekkelijk rood laagje tussen. Ze bevatten alle nodige voedingsstoffen beweren de reclamejongens.
Gelukkig zijn er heel wat alternatieven, die even snel op tafel staan en pakken gezonder zijn. Overal vind je vers fruit, overal zijn er nu havermout, noten, pitten en granola verkrijgbaar. Een betere keuze, niet?
Verder in mijn blog vind je een recept voor homemade granola.
Voedingsdeskundigen (mezelf incluis) zijn het erover eens dat een gezond ontbijt moet bestaan uit een graanproduct (het liefste volkoren), een stuk fruit (het liefste geen sap of smoothie), een zuivelproduct, mager broodbeleg (zie recept verder in de blog) en als drank water (af te wisselen met ongezoete koffie of thee zonder melk). Je kan afwisselen zoveel je wil, als je maar kritisch blijft en de juiste keuzes maakt.
Genoeg theorie....nu praktijk
Ik heb hier 2 gezonde recepten waar jullie mee aan de slag kunnen. Deze recepten maak je ruim van tevoren klaar, zo heb je aan de ontbijttafel geen extra werk meer op de eerste schooldag.
Recept 1: Homemade granola
(gluten- en lactosevrij)
De speciale vlokken kan je bestellen op www.pit-pit.com of www.natuuraanhuis.be
Ingrediënten voor 1 kg:
200 gram rijstvlokken
200 gram boekweitvlokken
100 gram kastanjevlokken
200 gram hele gepelde amandelen
100 gram hele ongepelde hazelnoten
100 gram gedroogde veenbessen (cranberries)
100 gram gojibessen (In elke supermarkt verkrijgbaar)
100 ml milde olijfolie
200 ml sinaasappelsap
1 eetlepel basterdsuiker
100 gram vloeibare honing
- Verwarm de oven voor op 140° C (hete lucht).
- Meng de verschillende vlokken in een mengkom.
- Hak de amandelen en de hazelnoten grof en doe bij de vlokken in de kom.
- Meng de olijfolie, het sinaasappelsap, de basterdsuiker en de vloeibare honing in een steelpan tot een gladde siroop. Warm de siroop even lichtjes op zodat je zeker bent dat alle suiker is gesmolten.
- Meng de siroop door het vlokken-notenmengsel tot alles mooi verdeeld is.
- Spreid de granola nu uit op een bakplaat die je met bakpapier bekleedde.
- Rooster alles 25 minuten tot de granola goudbruin is. Roer af en toe eens om.
- Haal alles uit de oven en meng de veenbessen en de gojibessen erdoor.
- Laat volledig afkoelen voor je het in een luchtdichte pot verpakt.
- Bewaar op een koele plaats.
De granola eet je het beste binnen de 14 dagen op.
Lekker met melk, yoghurt, vers fruit of gewoon puur. Lactosegevoelige personen vervangen reguliere zuivel door sojaproducten of door producten van bvb. Dilea (www.dilea.be).
Mensen die geen problemen hebben met gluten kunnen alle soorten vlokken en granen gebruiken. Respecteer de verhoudingen als je zelf wil variëren. Zorg dat je 5 delen vlokken neemt tegenover 3 delen noten en 2 deel gedroogd fruit (1 deel gedoogd fruit en 1 deel pitten kan ook).
Voeg het gedroogde fruit altijd pas toe tijdens het afkoelen. Wanneer je het mee roostert, zal het makkelijk verbranden.
Recept 2: Homemade paprikapaté
(gluten- en lactosevrij)
Voor de veggie's onder ons is deze lekkere groentespread een mooi alternatief voor vlees op de boterham, maar lekker is hij sowieso voor iedereen. Je kan deze paté ook gebruiken als toastjesbeleg als je bezoek hebt.
Ingrediënten voor 2 grote jampotten of 3 kleintjes:
1 kleine ui
1 rode paprika
250 gram kerstomaten
een klein blikje kikkererwten
1 opgehoopte eetlepel tomatenpuree
verse tuinkruiden zoals bieslook en peterselie
peper en zout
een snuifje paprikapoeder
olijfolie
- Verwarm de oven op 160°C (hete lucht)
- Snipper de ui en halveer de paprika. Verwijder de steelaanzet van de paprika en snij het vruchtvlees in stukjes.
- Halveer de kerstomaten.
- Leg de ui, de paprika en de kerstomaten op een ovenschaal die je invette met een beetje olijfolie.
- Rooster de groentjes gedurende een kwartiertje. Schep ze regelmatig om. Verwijder eventueel losgekomen velletjes van de paprika en de tomaatjes.
- Giet de kikkererwten af en spoel ze goed in koud water.
- Mix de groenten samen met de kikkererwten tot een gladde puree.
- Kruid met peper en zout en paprikapoeder.
- Snipper de tuinkruiden en meng onder de afgekoelde spread.
- Doe in goed omgespoelde jampotjes en sluit ze stevig af.
- Bewaar in de koelkast.
Serveer op geroosterd boerenbrood of dip met stukjes Turks brood (zo van die heerlijke platte broden)
Deze spread kan je ook mengen met roomkaas of kwark.
Zo we zijn gestart. Ik hoop jullie de komende tijd nog vaak te ontmoeten op mijn blog. Als je iets probeert, laat het me dan weten. Ik hoor graag of het is gelukt, of net helemaal niet. Jullie reacties en commentaren zijn welkom. Ik leer graag bij.
Succes en smakelijk.
Tot kooks
Lieve groeten Katrijn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten