Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

zaterdag 29 augustus 2015

Rood plezier: quiche met tomaten-mozzarella en parmaham

Gezond eten, het is een uitdaging voor iedereen. Iedere dag opnieuw moeten we ons bewust zijn van wat we in onze mond steken.

Vroeger was het eenvoudiger. Het aanbod was veel kleiner en men stak ook niet zoveel verborgen dingen in voeding. Dingen waarop veel mensen vaak allergisch reageren.

Ik heb geleerd om dingen te eten waarop geen ingrediëntenlijst staat. Dingen waarvan je met je gezond verstand weet dat ze goed zijn. Wissel ook veel zaken af zodat je allerlei vitaminen en mineralen binnen krijgt. Speel met kleur in je bord, dat maakt het meteen ook een stuk aangenamer, want je weet "het oog wil ook wat".

Vandaag serveer ik jullie een lekkere quiche waarin rood plezier is gestopt. Lekkere rijpe tomaatjes. Nu zijn ze er nog volop, dus ga ermee aan de slag. Zet jullie tanden in dit rode goud en geniet......mmmmmmmmmm.

Trouwens wist je dat tomaten boordevol lycopeen zitten. Deze stof is een krachtige anti-oxidant. Ant-oxidanten remmen de giftige reacties die in je lichaam ontstaan na opname van minder goede voedingsstoffen of zelfs gevaarlijke stoffen af. Lycopeen beschermt je lichaam tegen verschillende soorten kanker en tegen hart-en vaatziekten.
Het werkt nog beter wanneer de tomaten licht verwarmd worden.


Recept: Quiche met tomaten, mozzarella en parmaham




Ingrediënten voor een grote quiche (4 à 5 personen):


1 kant en klaar bladerdeeg of kruimeldeeg
5 eitjes
peper en zout
1 el Italiaanse kruiden
1 maxi mozzarella
1 gewoon bolletje mozzarella
Parmezaanse kaas
een handvol basilicum
375 ml light-room
2 el mosterd
3 sneetjes Parmaham
3 dikke tomaten
peper en zout


  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • leg het deeg in je taartvorm en prik er gaatjes in met een vork
  • Klop de eieren los met de room, de Italiaanse kruiden, peper en zout en de mosterd.
  • Snij de kleine mozzarellabol in stukjes.
  • Ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Dep ze droog met keukenpapier.
  • Verdeel de tomaten en de mozzarella over de bodem van de taart.
  • Snij de vetrand van de ham en snij in reepjes. verdeel over de taart.
  • Giet het eimengsel erover.
  • Snij de grote mozzarella in plakjes en verdeel die over de quiche.
  • rasp er een beetje Parmezaanse kaas over.
  • Bak in de oven gedurende 45 à 50 minuten tot de taart goudbruin is en goed gestold.
  • Haal uit de oven, laat wat afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm. Het bakpapier dat onder het deeg zit kan helpen om de quiche makkelijk uit de vorm te heffen. Wanneer je een quichevorm met losse bodem hebt is het nog eenvoudiger om de taart te ontvormen.
  • Bestrooi met basilicum.

Tip:

  • Om ervoor te zorgen dat de onderkant van je taart niet nat wordt door de ingrediënten kan je ze voor je ze vult bestrooien met een dun laagje paneermeel. Dit slorpt overtollig vocht op en zorgt ervoor dat je bodem krokant blijft.

  • Bak je quiche ook op het rooster of op een bakplaat met gaatjes in. Zo circuleert de warme lucht veel beter rond je gerecht en gaart het overal op dezelfde manier.

  • Maak er een lekkere tomatensalade bij of een gemengde groene salade. Maak een dressing op basis van balsamicoazijn. Leg naast de quiche nog een extra sneetje Parmaham. Serveer met een lekkere Chianti.

veel kookplezier en smakelijk eten dit weekend

Tot volgende week en lieve groetjes van Katrijn





Geen opmerkingen:

Een reactie posten