Ik heb 2 keer geluk. Eigenlijk nog veel meer, maar
wat dit onderwerp betreft dus 2 keer.
Ik heb geluk omdat ik een familie heb die altijd met lekker
eten bezig is.
Mijn grootvader aan de ene kant had groenten en fruit in
zijn tuin. Zalige rabarber en kruisbessen –ik noemde ze stekelbezen- en een
enorme kriekenboom waar je bij kwam als je het poortje achteraan de lange tuin
opende. Aan de andere kant van de tuin stonden de groenten. Mooie krullende
kolen en prachtig bloeiende aardappelen sierden de bedden.
De andere opa had konijnen in zijn stalletje zitten. De
combinatie van de 2 grootvaders leverde veel lekkers op.
En later begon ook mijn eigen vader zijn moestuin. Eerst
naast ons huis, in onze eigen tuin. Later huurde hij een stuk grond in de buurt
van mijn grootouders. Daar ging en gaat hij helemaal los. Pompoenen waar je met
de hele straat van kan eten, courgettes die op een vliegtuigreis als zware
knuppel zouden worden gezien en preien
waar zelfs de soep van begint te blozen. Vroeger kweekte hij zijn eigen witloof
en tomaten kleurden de serre rood.
Ik herinner me nog dat ik als kind tomaten wou plukken, zo
vers van de plant. Ik kroop toen tussen het loof op zoek naar de blinkende
bollen. Toen ik er één vond, zette ik er onmiddellijk mijn tanden in. De smaak
was hemels en overtrof elke bleke, flauwe
Spaanse tomaat in elke supermarkt.
En dan vergeet ik nog de vrouwen in de familie die al die
mooie groenten en al dat sappig fruit omzetten in zalige lekkernijen die de
diepvries in gingen om later in het jaar van te genieten. Wortelen werden
vakkundig in blokjes gesneden, geblancheerd en per 500 gram verpakt, snijbonen
gingen door een molentje en leverden mooie groene sliertjes op,
prinsessenboontjes werden zorgvuldig van hun topjes ontdaan en verdwenen ook in
een zakje. En al het fruit dat verdween in de heerlijk geurende confituur,
waarmee we onze boterhammen de hele winter konden toedekken.
En mijn 2de geluk zit nu in het voedselteam.
Sinds anderhalf jaar zijn we met ons gezin lid van een lokaal voedselteam.
(www.voedselteams.be) Via deze weg kopen we ambachtelijke en bioproducten aan van lokale
producenten. Zo krijgen deze boeren een eerlijke prijs voor hun eerlijke en
heerlijke eten. Ik weet waar het vandaan komt, weet weer wat de seizoenen
bieden, weet dat het met liefde is verbouwd of gekweekt en boven alles is het
goed voor het milieu.
De grootvaders en grootmoeders zijn er jammer genoeg niet
meer allemaal , maar ons vake zorgt nog steeds voor geweldige groenten en dat
in combinatie met het voedselteam levert heel wat kookinspiratie op. Elke week
is het weer spannend. Elke week nieuwsgierig zijn naar wat het land ons zal
leveren. Elke week weer menuutjes maken zodat iedereen in het gezin
watertandend kan uitkijken naar wat elk avondmaal zal brengen.
Watertanden jullie ook al?
Nog even geduld en dan is het zover.
Tot snels en tot kooks
Lieve groetjes van Katrijn
Lieve groetjes van Katrijn
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderenHet is leuk om een eigen tuin te hebben met veel fruit en groenten. Wij verlangen naar onze tuin en later ons kindje veel gezond eten geven uit eigen tuin. Hi Hi
BeantwoordenVerwijderenDat is waar Ning, dat is altijd heel leuk, zo weten ze van kleins af aan wat lekker en goed is.
Verwijderen