Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

woensdag 26 augustus 2015

Gewoon omdat het lekker is : gemarineerde kipfilet met gebakken aardappelen en gesauteerde courgetteblokjes

Het avondmaal......iedereen wil snel eten op tafel na een drukke dag. Niemand wil na een handvol vergaderingen, jengelende collega's en zeurende bazen nog uren achter het fornuis staan. Als je daar dan ook nog de drukte van je gezin bij telt, dan wil je alleen nog vlug iets op je bord toveren.

Sommigen laten zich verleiden tot kant- en klaarmaaltijden, anderen proberen zelf nog iets in elkaar te knutselen, maar blijven dan dikwijls hangen in dezelfde gerechten, waarvan ze zeker zijn dat ze altijd lukken.

Misschien wordt het gewoon eens tijd om je comfortzone te verlaten en te beseffen dat er zoveel lekkers en gezonds is dat snel klaar is. Mits een beetje planning en voorbereiding kan je heel wat klaarmaken in een half uurtje. Een weekmenu opstellen in het weekend werkt uitstekend. Ook mealpreppen is super. Hierbij kook je in het weekend een aantal zaken vooruit. Deze vries je dan in en kan je in de week perfect opwarmen.

Een gezond avondmaal bestaat uit groenten, veel groenten, een eiwitproduct (vlees, vis, vleesvervangers, peulvruchten), een graanproduct (pasta, aardappelen, rijst, gerst, quinoa), een vetstof (1 el of 10 gram per persoon) en als drank kies je opnieuw voor water (al dan niet met een smaakje eraan toegevoegd).
Als je deze basisregels in je hoofd houdt, dan kan er heel wat.


Ik heb voor jullie een eenvoudig avondmaal klaarstaan. Eentje dat binnen 3 kwartier op tafel staat.


Recept: Gemarineerde kipfilet
met gebakken aardappelen
en gesauteerde courgetteblokjes

Ingrediënten voor 4 personen:






600 gram gemarineerde kipfilet
800 gram courgette in blokjes (pitjes verwijderd)
1 kg aardappelen geschild en in blokjes van 2 x 2 cm ongeveer
2 el Alpro soja bakken en braden
2 el milde olijfolie
2 el tijmblaadjes (vers)
1 el verse oreganoblaadjes
1 takje rozemarijn waar je de naaldjes afhaalt en fijnhakt (het takje doe je weg)
peper
zout



  • Verwarm je oven voor op 120 °C
  • Kook de aardappelen gaar, maar niet plat, je moet ze nog kunnen bakken. Giet af en spoel ze onmiddellijk met koud water. Laat afkoelen in een vergiet.Dit kan je perfect de avond op voorhand doen. Je zet ze dan koel weg en haalt ze tevoorschijn op het moment dat je ze moet aanbakken.
  • Smelt 1 el Alpro in een antikleefpan en bak hierin de kipfilets aan alle kanten goudbruin. Zet de pan in de oven zodat de kip verder kan garen.

  • Ondertussen smelt je de 2de el Alpro in een koekenpan en daarin bak je de aardappelen goudbruin. Ze moeten een mooi korstje krijgen.

  • Verwarm de olijfolie in een sauteusepan (lage platte pan met rechtopstaande randen van ongeveer 4 cm hoog, met deksel).
  • Voeg de courgetteblokjes toe en ook de tuinkruiden. Laat een vijftal minuten sudderen op een middelhoog vuur.

  • Ondertussen is de kip klaar. Haal uit de oven en dek de pan even af met aluminiumfolie. Zo kan de kip even rusten en wordt ze lekker zacht.
  • Werk de courgette af met wat versgemalen peper.
  • Snij de kipfilets in mooie sneetjes en leg op een groot bord.
  • Geef er de aardappelen en de courgetteblokjes bij.
  • Bestrooi de aardappelen met een beetje zout.



Extra tip:
  • De courgette kan je perfect van tevoren snijden. Leg de blokjes op een schaal mooi naast elkaar. Leg er plasticfolie over en zet zo een uurtje in de vriezer. Zo bevriezen ze mooi apart en kleven ze niet aan elkaar. Doe ze vervolgens in een diepvriesdoos -of zakje. Je kan de blokjes dan perfect bevroren in de sauteusepan doen. Hou courgette wel goed in de gaten want deze is snel gaar. Het is de bedoeling dat het blokjes blijven en ze niet tot moes sudderen.
  • Je kan dit gerecht ook serveren met een lekkere tomatensaus erbij (vers natuurlijk ;-) )


Weinig werk en superlekker.

Veel kookplezier en tot snel

Lieve groetjes van Katrijn





2 opmerkingen:

  1. Kip in de oven, meestal doe ik in de pan... moet ik eens meer in optie nemen... doe nog zoveel routinematig! Thanks voor de tip....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ondervonden dat kipfilet, als je die volledig gaart in de pan, hij sneller uitdroogt. Als je hem traag verder gaart in de oven, blijft hij lekker sappig. Groetjes en bedankt voor je reactie Veerle x

    BeantwoordenVerwijderen