Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

vrijdag 25 september 2015

Snelle tomatenvélouté

Er bestaan wel 5000 verschillende soorten tomaten. Zelfs heel oude rassen worden opnieuw gekweekt. Ze worden onder de noemer Heirloom-tomaten gezet. Echte kwekers selecteren rassen en zorgen ervoor dat ze van generatie op generatie bewaard worden. Ze hebben de meest uiteenlopende vormen en kleuren.



Naast deze oude rassen kennen we natuurlijk allemaal de soorten die we in de supermarkt of meer en meer ook in onze eigen tuin vinden.

Het tomatenseizoen loopt bij ons van juni tot en met oktober, met als hoogtepunt augustus en september. In deze maanden hebben de tomaten het meeste zon gezien en hebben ze de kans gekregen om mooi te rijpen aan de plant. In deze periode bevatten ze de meeste smaak.  Natuurlijk heb je heel het jaar door tomaten in de winkel, maar proef zelf maar eens het verschil. In december smaken ze waterachtig en flauw.

De tomaten worden dan ingevoerd. Meestal worden ze groen geplukt en worden ze pas rood als ze al van de plant zijn. Op deze manier kunnen tomaten geen smaak ontwikkelen. Geen tomatensoep in de winter dus? Jawel hoor, wees slim en koop lekkers in de zomer. Maak er passata van. Zo heb je altijd een goeie basis om sauzen en soepen van te maken.

Een alternatief is natuurlijk om gebruik te maken van tomatenblokjes uit blik. Er bestaan nu ook al biologische varianten waaraan niks extra is toegevoegd. Het blikje zit dan vol tomaat en niets anders. Ik gebruik ze ook in combinatie met verse tomaten zoals in onderstaand gerecht. Sommige tomatensoorten hebben nogal de neiging wat zurig te zijn. Door de tomaten uit blik kan je dat zurige wat maskeren.

Mijn recept is een snelle versie van een chique velouté.


Recept: snelle tomatenvélouté

Ingrediënten voor 3.5 liter soep (14 porties)


8 mooie tomaten, gekuiste en in stukken gesneden


150 gram kerstomaatjes, gespoeld
1 ui, gekuist en in stukken
2 teentjes look, geschild
2 kleine aardappelen, geschild en in stukken (dienen om de soep te binden)
2 stengels bleekselderij, gekuist en in stukken.
2 blikken tomatenblokjes van 400 gram
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel rietsuiker
1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
peper
2 groentebouillonblokjes
2 liter water
1 eetlepel boter


Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 30 minuten


  • Smelt de boter in een grote kookpot.
  • Stoof de ui, look, selder, aardappelen en verse tomaten even aan. Zet het deksel op de pot en het vuur klein. Laat de groenten even zweten. Zo komen alle smaken vrij.

  • Voeg de Provençaalse kruiden toe. Roer goed om.
  • Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe.
  • Voeg de suiker toe en roer goed om.
  • Doe het water in de pot.
  • Voeg de bouillonblokjes toe en breng de soep aan de kook.
  • Laat de soep 20 minuten pruttelen op een middelhoog vuur tot alle groenten goed gaar zijn.
  • Haal de soep door de blender. Mix goed tot een mooie gladde velouté.
  • Kruid met peper.



Werk eventueel af met een paar blaadjes basilicum.
Lekker met geroosterd stokbrood.


Veel kookplezier !!

Lieve groetjes van Katrijn





Geen opmerkingen:

Een reactie posten