Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

woensdag 9 september 2015

Rundsstoofpotje met Guinessbier en wortelstoemp

De kleuren van de nakende herfst maken de drang naar stoofpotjes maken in mij wakker. Dampende schotels die uren zacht sudderen en je huis vullen met de heerlijkste geuren. Het heerlijke zachte vlees dat na lang garen smakelijk uiteen valt om daarna te smelten in je mond.

Voor stoofpotjes gebruik ik ook vaak de crockpot. Dit is uit Amerika overgewaaid. Hierin kunnen stoofpotjes tot wel 8 uur sudderen op lage temperatuur. je vlees en groenten krijgen de tijd om al hun smaken vrij te geven. Je tovert zo de lekkerste schotels op tafel.

Vandaag gebruik ik echter mijn gietijzeren Le Creuset. Een dure aankoop, maar de moeite waard. de crockpot komt later zeker nog aan bod.


Recept: Rundsstoofpotje
met Guinessbier en wortelstoemp.



Ingrediënten voor 4 personen:


1 kg mager rundsstoofvlees ( hachee voor de Nederlandse lezers)
1 flesje Guinessbier (25 cl)
25 cl water
1 rundsbouillonblokje
1 kruidentuiltje gemaakt met peterseliestengels, laurier, tijm en rozemarijn
peper en zout
1 el tomatenpuree
1 el rode wijnazijn
2 el bloem
2 el bruine suiker
boter
olijfolie
2 wortelen, geschild en in blokjes
2 uien, gekuist en gesnipperd
2 stengels bleekselderij in blokjes
een handvol gehakte peterselie

800 gram kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
800 gram wortelen, geschild en in blokjes
1 ui, gekuist en gesnipperd
1 nootje boter
1 el mosterd
peper en zout
nootmuskaat
1 liter + 3 dl water


  • Verwarm een eetlepel olijfolie in de pot en stoof er de selder, ui en wortel in aan.
  • Zet het deksel op de pot en laat de groenten op een zacht vuur stoven.
  • Ondertussen verwarm je een nootje boter in een grote pan.
  • Bak het vlees in porties goudbruin.
  • Voeg de bloem toe aan de groenten en roer om.
  • Voeg vervolgens het bier, de tomatenpuree, de azijn, de bruine suiker, het bouillonblokje, peper en zout toe
  • Warm door en voeg het vlees toe.
  • Blus de pan met 25 cl water en maak de aanbaksels los. Giet dit vocht in de stoofpot.
  • Hang het kruidentuiltje in de pot.
  • Laat op een zacht vuur gedurende 2 uur pruttelen.
  • Bestrooi met gehakte peterselie.


  • Kook de aardappelblokjes gaar in een liter water. Giet ze af.
  • Smelt de boter in een kookpot.
  • Stoof de ui in de boter en voeg de wortelblokjes toe. Laat even meestoven.
  • Voeg het kruidentuiltje toe.
  • Voeg 3 dl water toe en kook de wortelen gaar.
  • Voeg als alles gaar is de aardappelen toe aan de wortelen en stamp alles tot stoemp met een aardappelstamper. Stoemp mag best grof blijven.
  • Kruid met peper en zout en nootmuskaat en voeg de mosterd toe.
  • Meng alles goed en bestrooi met gehakte peterselie.

Serveer de stoemp bij het rundsstoofpotje.


Bij dit gerecht heb ik geen extra tips. Niet omdat er geen zijn, maar gewoon omdat het lekker is zoals het is. Mmmmmmmm !

Veel kookplezier en tot snel.
Lieve groetjes van Katrijn