Soms heb je niet veel tijd en wil je toch vers brood op tafel toveren. Dan is sodabrood de oplossing. Dit brood hoeft niet te rijzen. De combinatie van het zure van de karnemelk en de baking soda zorgt ervoor dat het brood toch luchtig wordt.
In een wip heb je lekkere verse broodjes. Het geeft niet de luchtigheid van een gerezen deeg, maar het is heel smaakvol.
De broodjes zijn op hun best op de dag zelf.
Recept: Ierse sodapistolets met chiazaad, geserveerd met thoïanade en zwarte olijventapenade
Ingrediënten voor 12 broodjes
500 g volkoren meel
400 ml ongezoete karnemelk
1 tl baking soda
1 tl zout
2 el chiazaad
een beetje tarwebloem
Klaar in 40 minuten
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng het volkoren meel met de karnemelk, de baking soda en het zout. Meng tot een kleverig beslag.
- Bestuif nu je handen met een beetje bloem en maak 12 gelijke bolletjes uit het deeg.
- Leg ze op de bakplaat.
- Snij met een mes een kruis in elk bolletje.
- Strijk met een keukenkwastje een heel klein beetje water op elk bolletje en strooi de chiazaadjes op de bolletjes. Door het water blijven ze kleven.
- Hierop stuif je een beetje tarwebloem.
- Zet de plaat in de warme oven en bak de broodjes ongeveer 25 minuten of tot ze hol klinken als je er onderaan op klopt.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
- Serveer ze kraakvers met een huisgemaakte thoïanade. Dit is een spread op basis van tonijn. Maak ook een zwarte olijventapenade (zie blog aperitief "Italian style" http://kookdagboekkatrijn.blogspot.be/2016/02/aperitief-italian-style.html )
Thoïanade:
Blender een blikje tonijn op olijfolie met 1 teentje look, een eetlepel kappertjes, een snuifje peper en 4 ansjovisfilets op olie. Voeg wat extra olijfolie toe om er een smeerbare pasta van te maken. Met dit recept heb je een klein jampotje vol.
Wedden dat je snel meer zal moeten maken?
Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten