Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

donderdag 10 maart 2016

Zwitserse stamppot (veggie)

Vandaag maak ik voor jullie een stamppot met een hele berg seizoensgroenten erin. Hoe meer groenten je eet, hoe beter. Ze leveren vitamines en mineralen en ze brengen bergen vezels aan.

Let er wel op dat als je veel vezels eet, je ook voldoende drinkt. Enkel in combinatie met voldoende vocht kunnen ze hun werk naar behoren uitvoeren.

Vezels leveren geen energie. Ze zorgen ervoor dat je een voldaan gevoel krijgt en dat de darmen prima werken. Nog belangrijker is dat ze ervoor zorgen dat snelle suikers trager gaan verteren, waardoor de suikerspiegel minder zal schommelen. Vezels binden ook slechte cholesterol waardoor deze met de rest van het afval ons lichaam verlaat.

Vezels zijn dus een heel nuttig onderdeel van onze voeding.
Per dag eet je het beste 15 à 22 gram vezels per 1000 Kcal. Dat maakt voor een vrouw ongeveer 30 à 44 gram per dag en voor een man mag het nog een vierde meer zijn.

Recept: Zwitserse stamppot



Ingrediënten voor 6 personen

1,5 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
1 krop andijvie, gekuist, gespoeld en in grove repen gesneden
1 kleine bloemkool, gekuist en in kleine roosjes verdeeld
1 dikke ui, geschild en fijn gesnipperd
2 teentjes look, geschild en fijn gesnipperd
groene kruiden zoals tijm, peterselie, bieslook, gespoeld en fijn gehakt
2 el boter
100 ml melk
peper en zout
nootmuskaat
100 g cashewnoten, geroosterd in een droge koekenpan en dan fijner gehakt
250 g emmentaler in blokjes
1 opgehoopte el graanmosterd
250 ml light-room
205 ml groentebouillon (mag van een blokje)

Klaar in een uurtje

  • Smelt 1 el boter in een ruime pot en stoof de ui en de look glazig.
  • Voeg de andijvie toe en laat helemaal slinken.
  • Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
  • Laat even verder stoven en giet dan door een vergiet.
  • Vang het stoofvocht op. en meng dit door de melk.
  • Breng water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes gaar, maar niet plat.
  • Giet ze af en hou ze apart.
  • Kook de aardappelen in gezouten water tot ze helemaal gaar zijn.
  • Verwarm de melk met 1 el boter.
  • Stamp de aardappelen grof met een pureestamper en voeg de melk toe.
  • Doe dit beetje bij beetje. Als de aardappelen net smeuïg zijn is er voldoende vocht bij.
  • Meng de groene kruiden en de mosterd onder de aardappelen.
  • Voeg de andijvie en de bloemkoolroosjes toe en ga nog even met de pureestamper door de stamppot zodat alles grof gemengd is.
  • Warm alles goed door, maar zie dat niks aanbakt. Blijf goed roeren.
  • Kruid de stamppot goed af.
  • Voeg als laatste de kaasblokjes toe en laat alles nog een laatste keer goed doorwarmen zodat de kaas een klein beetje smelt.
  • Meng de room met de bouillon en laat inkoken tot de saus wat dikker wordt.
  • Kruid eventueel af met wat extra peper.
  • Geef iedereen een stevige schep stamppot en bestrooi met de cashewnoten.
  • Schep er een beetje van het sausje bij.




Voor wie liever toch wat vlees heeft, kunnen er gebakken spekreepjes of schijfjes rookworst bij.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!