Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

dinsdag 22 maart 2016

Romige zoete aardappel-preisoep (lactose-arm)

Prei past overal bij. Het is lekker en ook nog eens super gezond.
 
Prei zit boordevol vitamine A en K.
Prei bevat ook veel foliumzuur. Dit is heel belangrijk voor de bloedvaten en voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij ongeboren baby's.
 
Ook zitten er heel veel mineralen in prei, ijzer en magnesium op kop. Magnesium is zeer goed voor de spieren. Sporters die voeding eten met veel magnesium in zullen minder last hebben van spierkrampen.
 
Al bij de romeinen kenden ze prei. Ze aten het omdat het goed was voor hun keel en de stem. Keizer Nero at het voor hij een speech moest geven. Zijn stem werd er krachtiger van zei hij.

 
Recept: Romige zoete aardappel-preisoep





Ingrediënten voor ongeveer 3 liter soep
reken 500 ml soep als je ze als maaltijdsoep serveert en 250 ml als voorgerecht.

1 dikke prei, gekuist, goed gespoeld en in ringen (ook het groen mag mee de soep in)
2 grote zoete aardappelen, geschild en in stukken
5 kruimige aardappelen, geschild en in stukken
8 takjes jonge tijm (er mogen geen houterige takjes bij zitten)
1 kl currypoeder
1/2 kl chilipoeder
1 kl korianderpoeder
zwarte peper
zout
2,5 liter kippenbouillon (mag van blokjes zijn)
150 ml rijstmelk
2 el olijfolie

Klaar in 45 minuten

  • Verwarm de olijfolie in een grote kookpot.
  • Voeg de prei, de zoete aardappelen en de gewone aardappelen toe en laat alles een paar minuten stoven op een zacht vuurtje.
  • Voeg de curry, koriander en chili toe en bak even mee.
  • Voeg de tijm toe en overgiet dan de groenten met de bouillon.
  • Zet het vuur hoger en breng aan de kook.
  • Zet je vuur opnieuw wat lager, maar zorg ervoor dat de soep blijft pruttelen.
  • Laat de groenten goed garen.
  • Als alles gaar is haal je de soep door de blender.
  • Voeg de rijstmelk toe en kruid eventueel extra met peper en zout.
  • Warm de soep nog even goed door.


Serveer met stukken Turks brood of verse pittabroodjes.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!




1 opmerking: